Tieto pusinky z bielkov as citrónovým tvarohom sú perfektné krehké maslové sušienky. Tento recept na kokosky si môžete upraviť podľa vašej ľubovôle. Vymeňte tvaroh za čokoládovú kôstku, alebo čerstvú malinu či jahodu! Nápadom sa medze nekladú.
Čo budeme potrebovať
- ¾ hrnčeka masla (izbové teploty)
- ½ hrnček cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 ¾ hrnčeka hladkej múky
- Štipka soli
- Vajcia rozšľahané s lyžicou vody
- 1 ½ hrnčeka sladeného strúhaného kokosu
- Tvaroh
- Citrónový cukor
Postup
- Maslo a cukor pomocou stojanového mixéra šľaháme tak, aby sa krásne prepojili
- Pridáme vanilku a znova premiešame
- Múku a soľ preosejeme si dohromady
- Pomocou mixéra na nízku rýchlosť vmiešame múku do maslovej zmesi
- Miešame, kým sa cesto nezačne spájať
- Cesto položíme na kus potravinárskej fólie
- Vytvoríme z neho šišku, ktorú do fólie pevne zabalíme
- Takto cesto necháme 30 minút chladiť
- Medzitým si zapneme na 160 stupňov rúru
- Rozšľaháme si vajcia s vodou
- Zmiešame si tvaroh s citrónovým cukrom
- Cesto rozdelíme na polovicu a každú polovicu na 8 rovnakých dielov
- Jednotlivé kusy cesta vyvaľkáme do guličky
- Každú guľôčku cesta ponoríme do vaječnej hmoty a obalíme v kokose
- Guličky pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie
- Jemne každú guľôčku stlačíme, aby sa ľahko sploštila
- Prstom v každej guličke vytlačíme malú priehlbinu stredu každej kokosky
- Do každej priehlbiny dáme ½ lyžičky citrónového tvarohu
- Pusinky vložíme do rúry a pečieme 18-25 minút na 160 stupňov, odkiaľ nezozlátnu
- Po upečení tvarohovej kokosky rozložíme na mriežku, aby vychladli
Ďalšou vianočnou dobrotou, ktorá nesmie chýbať na štedrovečernom stole je bezpochyby anjelská torta . Jeho výroba je rovnako jednoduchá ako pri kokoskách. Je totiž aj z bielkov.