Linecké pečivo a Vianoce patria v našich končinách neodmysliteľne k sebe. Veľmi obľúbené je hrnčekové linecké pečivo. Samozrejme každý má iný recept, vyskúšajte buď tento, alebo sa pozrite ešte na ďalšie recepty na tradičné linecké .
INGREDIENCIA
- 1/2 hrnčeka celých olúpaných mandlí
- 2 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 2 plátky nesoleného masla izbovej teploty
- 1 hrnček cukru kryštál
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnčeka malinového džemu
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
POSTUP
- Prichystajte si panvicu a na miernom ohni oprahnite mandle po dobu zhruba 8 až 10 minút.
- Neustále ich miešajte, aby sa vám nespálili.
- Potom ich nechajte úplne vychladnúť.
- Vytvorte mandľovú múku.
- Vložte mandle do misky spoločne s 1/2 hrnčeka múky.
- Za pomoci kuchynského robota vytvorte jemnú múku.
- Potom pridajte zvyšného 1 a 3/4 hrnčeka múky a ešte soľ.
- Premiešajte a múku dajte bokom.
- Vytvorte si maslový krém s cukrom.
- Dajte maslo a cukor do misky a zmes mixujte elektrickým ručným mixérom po dobu zhruba 3 minút.
- Pridajte vajcia a vanilku.
- Zastavte mixér, krém po stranách zoškrabnite gumovou stierkou.
- Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a ešte zmes mixujte zhruba 1 minútu.
- Pridajte múku.
- Zastavte mixér, opäť zoškrabnite krém po stranách misy a pridajte múku, ktorú ste si na začiatku pripravili (mandľová a hladká múka).
- Ešte asi 30 sekúnd cesto zmes mixujte.
- Rozdeľte si cesto na 2 rovnaké časti.
- Zabaľte jednotlivé časti do potravinovej fólie a vložte ich aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- Vyberte jednu časť cesta z chladničky a rozvaľkajte ho na plát hrubý asi 5 mm.
- Vyrežte z neho napríklad kolieska (či iný tvar, to je na vás).
- Vyrezané kolieska dajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte bokom.
- Vytiahnite druhú časť cesta, rozvaľkajte ho opäť na plát hrubý asi 5 mm a vyrežte z neho opäť kolieska.
- Uprostred nich ešte urobte malé kolieska.
- Cukrovie umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rozohrejte si rúru na 180 °C.
- Vložte plechy do rúry a pečte linecké pečivo zhruba 9 až 11 minút, kým nie sú kolieska zlatohnedé.
- Nechajte ich úplne vychladnúť.
- Kolieska bez vyrezaných koliesok uprostred natrite marmeládou a nalepte na ne kolieska s vyrezaným kolieskom uprostred.
- Linecké pečivo obaľte ešte v práškovom cukre.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?