Bohatý chlebíček, ktorého výnimočná chuť je tvorená zmesou kandizovaného ovocia, orechov a korenia. Chuť aj vôňu môžete v prípade priania navyše ozvláštniť ešte pridaním brandy či rumu.
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 šálka masla
- 2 šálky hnedého cukru
- 1 šálka melasy
- 2 šálky kandizovaného alebo sušeného ovocia
- 1 šálka vlašských orechov
- 1 šálka hrozienok
- 1 šálka sušených datlí
- kôra a šťava z jedného citróna
- kôra a šťava z jedného pomaranča
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
Postup:
- Predhrejte si rúru na 150°C.
- Pripravte si formu, v ktorej chcete biskupský chlebíček piecť, dôkladne ich vymažte tukom a vysypte hrubou múkou.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a všetky korenia.
- V inej miske zmiešajte cukor s rozohriatym maslom.
- Obsah oboch misiek zmiešajte a pridajte tiež melasu, citrónovú a pomarančovú kôru a šťavu.
- Orechy, hrozienka, datle aj ovocie pokrájajte na menšie kúsky a následne ich primiešajte do cesta.
- Pečte pomaly po dobu približne 2 až 2 a 1/2 hodiny.