Hrnčekový hruškový koláč

Hrnčekový hruškový koláč

Leží vám hrušky úhorom? Nenapadá vás, čo z nich pripraviť? Čo tak vyskúšať tento voňavý hruškový koláč? Tento recept je úplne jednoduchý a rýchly vďaka tomu, že sa nič nemusí vážiť. Stačí klasický hrnček.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 malá lyžička soli
  • ⅔ hrnčeka vychladnutého rastlinného tuku (Hera)
  • ½ hrnčeka ľadovej vody

Na náplň:

  • ½ hrnčeka cukru
  • ¼ hrnčeka hladkej múky
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  • 8 ks hrušiek
  • 1 lyžica masla

Na mliečnu glazúru:

  • 1 lyžica mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica masla

Postup:

  • V mise si zmiešajte múky so soľou, potom pridajte na kocky nakrájaný tuk a miešajte najlepšie vidličkou.
  • Cesto by sa nemalo miešať príliš dlho, malo by si zachovať štruktúru podobnú drobenca.
  • Potom pridajte ľadovú vodu a cesto premiešajte, nech sa všetko spojí.
  • Nakoniec ho rozdeľte na 2 polovice. Z každej polovice urobte placku, zabaľte ich do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
  • Hrušky si olúpte, vylúpnite jadrovník a nakrájajte na cca 1 cm hrubé plátky.
  • V mise si zmiešajte múku, cukor, škoricu, klinčeky a pridajte hrušky.
  • Všetko dôkladne premiešajte.
  • Na pomúčenej doske si vyvaľkajte vychladnuté cesto, aby malo priemer asi 30 cm.
  • Využite okrúhly plech na francúzsky koláč s priemerom zhruba 25 cm.
  • Jedno cesto dajte na dno plechu, tak aby dosahovalo až k hornému okraju.
  • Na cesto položte hruškovú náplň a navrch dajte na kocky nakrájané maslo.
  • Druhé cesto si vyvaľkajte na asi 25 cm placku, dajte ju na vrch spájky a spojte okraje dohromady.
  • Vrchnú časť ozdobne prepichajte nožom a pripravte si glazúru.
  • Zmiešajte si v miske na glazúru potrebné suroviny a potrite jej povrch spájky.
  • Pečte na 175 °C asi 50 minút, priebežne kontrolujte.
hruškový spáj z krehkého cesta
Zdroj: canolaeatwell.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.