Vychutnajte si leto naplno a premeňte sezónne plody na tento sladký ovocný koláč. Bude vám stačiť jeden jediný hrnček, ale pokiaľ vám to takto nevyhovuje, gramáže sú v tomto recepte taktiež uvedené.
Čo budeme potrebovať
- 340 g stredných sliviek (marhúľ alebo nektáriniek)
- 1 2/3 hrnčeka vykôstkovaných čerešní (255 g)
- 1 hrnček čerstvých čučoriedok (černíc alebo malín 170 g)
- 1/2 hrnčeka egrešov (rybízu alebo čerstvých brusníc 110 g)
- 1 hrnček cukru (195 g)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/3 šálky škrobu (40 g)
- 1 lístkové cesto
Na potretie
- 1 veľké vajcia
- 1 vaječný žĺtok
- 1 lyžica hustej smotany (15 g)
- štipka soli
Postup
- Rozvaľkajte lístkové cesto a vyložte ním pripravenú formu na koláč.
- Prebytočné cesto okrájajte.
- Slivky umyte, nakrájajte ich na plátky a odmerajte 1 1/2 šálky (255 g) vo veľkej miske.
- Pridajte vykôstkované čerešne, čučoriedky a egreše alebo akúkoľvek zmes ovocia, ktorú preferujete, aby ste dosiahli celkovú hmotnosť približne 790 g.
- Zmiešajte s cukrom, soľou a tapiokovým škrobom.
- Vsypte do pripraveného cesta a ozdobte zvyšným cestom.
- Dajte do chladničky, asi na 30 minút.
- Medzitým predhrejte rúru na 200 °C.
- V malej miske rozšľahajte vajcia, žĺtok, smotanu a soľ.
- Potrite vychladnutú vrchnú krustu.
- Vychladnutý koláč pečte, kým kôrka nezezlátne, asi 1 hodinu, potom voľne prikryte alobalom.
- Pokračujte v pečení, kým náplň nebude bublať aj v samotnom strede koláča, asi ešte 15 minút.
- Pred podávanie ovocný koláč chlaďte, asi 3 hodiny.
Do hrnčeka od pečenia si rovno môžete pripraviť voňavú kávu z najlepšieho kávovaru Tchibo . Ten najkvalitnejší si môžete vybrať v našej recenzii na webe.