Hrnčekový koláč z ovocia

Hrnčekový koláč z ovocia

Vychutnajte si leto naplno a premeňte sezónne plody na tento sladký ovocný koláč. Bude vám stačiť jeden jediný hrnček, ale pokiaľ vám to takto nevyhovuje, gramáže sú v tomto recepte taktiež uvedené.

Čo budeme potrebovať

  • 340 g stredných sliviek (marhúľ alebo nektáriniek)
  • 1 2/3 hrnčeka vykôstkovaných čerešní (255 g)
  • 1 hrnček čerstvých čučoriedok (černíc alebo malín 170 g)
  • 1/2 hrnčeka egrešov (rybízu alebo čerstvých brusníc 110 g)
  • 1 hrnček cukru (195 g)
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/3 šálky škrobu (40 g)
  • 1 lístkové cesto

Na potretie

  • 1 veľké vajcia
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 lyžica hustej smotany (15 g)
  • štipka soli

Postup

  • Rozvaľkajte lístkové cesto a vyložte ním pripravenú formu na koláč.
  • Prebytočné cesto okrájajte.
  • Slivky umyte, nakrájajte ich na plátky a odmerajte 1 1/2 šálky (255 g) vo veľkej miske.
  • Pridajte vykôstkované čerešne, čučoriedky a egreše alebo akúkoľvek zmes ovocia, ktorú preferujete, aby ste dosiahli celkovú hmotnosť približne 790 g.
  • Zmiešajte s cukrom, soľou a tapiokovým škrobom.
  • Vsypte do pripraveného cesta a ozdobte zvyšným cestom.
  • Dajte do chladničky, asi na 30 minút.
  • Medzitým predhrejte rúru na 200 °C.
  • V malej miske rozšľahajte vajcia, žĺtok, smotanu a soľ.
  • Potrite vychladnutú vrchnú krustu.
  • Vychladnutý koláč pečte, kým kôrka nezezlátne, asi 1 hodinu, potom voľne prikryte alobalom.
  • Pokračujte v pečení, kým náplň nebude bublať aj v samotnom strede koláča, asi ešte 15 minút.
  • Pred podávanie ovocný koláč chlaďte, asi 3 hodiny.

Do hrnčeka od pečenia si rovno môžete pripraviť voňavú kávu z najlepšieho kávovaru Tchibo . Ten najkvalitnejší si môžete vybrať v našej recenzii na webe.

Koláč z vypečeného lístkového cesta plný ovocia.
Zdroj: afarmgirlskitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.