Keď sa zíde škorica, klinček, melasa a zázvor, vždy z toho pozerá niečo veľmi voňavé, nadýchané a lahodné. Čo platí aj o tejto luxusnej pochúťke.
Ingrediencie:
- 1 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 1 hrnček strúhanej cukety
- 1 hrnček strúhanej mrkvy
- 1/2 hrnčeka mandľového oleja
- 1/2 hrnčeka melasy
- 2 väčšie vajcia
- 1 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1 polievková lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky nového korenia
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 hrnček horúcej vody
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 175 – 180 stupňov a formu vymažeme mandľovým olejom.
- Vo väčšej mise zmiešame múku, jedlú sódu, škoricu, soľ, nové korenie, klinčeky a zatiaľ odložíme bokom.
- Do inej misky dáme mandľový olej, hnedý cukor, vajcia, melasu, zázvor a našľaháme.
- Primiešame mrkvu s cuketou, a nakoniec po častiach vmiešame zmes múky striedavo s horúcou vodou.
- Akonáhle získame hladké cesto, nalejeme ho do pripravenej formy a pečieme, až kým nie je špajľa po vyskúšaní v strednej časti čistá a cesto nelepí.
- Hotový perník vyberieme z rúry a necháme 10 minút odstáť, až potom vyberieme z formy.
- Môžeme ho pocukrovať, poliať čokoládovou či citrónovou polevou, alebo nechať tak ako je.