4 skvelé recepty na strukovinovú polievku ako od babičky. Inšpirujte sa!

Známe príslovie hovorí, že polievka je grunt.

Polievky sú zdravé, výdatné a navyše do nich ľahko zakomponujete najrôznejšie „zvyšky“.

Skvelým príkladom sú rozmanité recepty na hŕstkovú polievku, klasiku staročeskej kuchyne.

Zasýti, zahreje a dodá vášmu telu bielkoviny, vlákninu, vitamíny aj minerály.

Načerpajte inšpiráciu nielen na zimné mesiace!

Klasikou slovenskej kuchyne je tiež takzvaná fazuľačka, vyskúšajte naše lahodné varianty fazuľovej polievky . Chcete krémovú, na kyslo či čorbu?

Tipy a triky, ako uvariť hŕstkovú polievku

Recepty na hŕstkovú polievku sa často dedia z generácie na generáciu. Nebojte sa ale popustiť pri varení trochu uzdu svojej fantázii a pridať o niektorú surovinu naviac alebo naopak niektorú ubrať. Odmenou vám bude pozmenená, ale stále známa chuť.

  • Názov hŕstková polievka súvisí s množstvom strukovín a obilnín, ktoré sa do nej dávajú.
  • Ak dávate prednosť hustejším polievkam, namiesto jednej hrsti, dajte strukovín a krup hrsti dve.
  • Jedna hrsť obvykle zodpovedá približne 50 gramom.
  • Pred namočením sa oplatí strukoviny a krúpy starostlivo prebrať a odstrániť nekvalitné zrná.
  • Strukoviny aj krúpy cez noc namočte do misky s dostatočným množstvom studenej vody (odporúčaná doba namáčania je približne 8 hodín), obmedzíte tak ich nadúvacie účinky, odstránite z nich prípadné škodlivé látky a znížite dobu ich varenia.
  • Pokiaľ používate aj fazuľu, dajte prednosť menším typom, ktoré sa varia kratšiu dobu.
  • Okrem krúp môžete vyskúšať aj variant hŕstkovej polievky s ovsenými vločkami.
  • Ak radi experimentujete so strukovinami, môžete skúsiť pridať hrsť cíceru.

Všetky varianty hŕstkovej polievky skvele chutia predovšetkým s čerstvým pečivom či chlebom. Možno ich konzumovať ako samostatný pokrm alebo ako klasickú polievku pred hlavným chodom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Objavte podobné tipy

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.