Klasikou slovenskej kuchyne je šošovicová polievka s údeným. Poďme si predstaviť jej o niečo rozmanitejší variant so slaninou. Namiesto slaniny môžete pripraviť aj verziu s údeným mäsom či s klobásou. Záleží len na tom, čomu dávate prednosť.
Ingrediencie
- 1 hrsť hrášku
- 1 hrsť šošovky
- 1 hrsť krúp
- 100 g slaniny
- 3 mrkvy
- 1 cibuľa
- 8 šálok kuracieho vývaru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 stopkového zeleru
- tymian
- šalvia
- rasca
- soľ
- olej
Postup
- Deň vopred si namočte strukoviny a krúpy.
- Na malom množstve oleja zľahka orestujte v hrnci na kúsky nakrájanú slaninu.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, následne aj mrkvy a zeler.
- Nalejte do hrnca kurací vývar a pridajte hrášok, šošovku, krúpy, soľ a korenie.
- Varte do doby, kým strukoviny nebudú mäkké.
- V prípade potreby dolejte vodu.
Otestovali sme tie najobľúbenejšie modely sporákov na plyn . Ako v teste obstáli?