Táto hrušková omáčka s novým korením, klinčekmi, koriandrom, horčicou, hrozienkami, octom a melasou skvele ladí so syrovým tanierom a perfektne sa hodí ku všetkým údeninám, pečenému bravčovému mäsu a karí.
Ingrediencie
- 1/2 čajovej lyžičky celého nového korenia
- 6 celých klinčekov
- 1 čajová lyžička horčičných semien
- 1/2 čajovej lyžičky semien koriandra
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 3/4 šálky destilovaného bieleho octu
- 3/4 šálky zlatých hrozienok
- 1/2 šálky nakrájaných mandlí
- 1/2 šálky trstinovej melasy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 citróna, nakrájaného na tenké plátky
- 500 g zrelých hrušiek (asi 3, v závislosti od veľkosti), olúpaných, zbavených jadier a nakrájaných na 25 mm kúsky
Postup
- Nové korenie, klinčeky, horčičné semienka, koriander a korenie rozomelieme na prášok v mlynčeku na korenie.
- Všetky ingrediencie, vrátane korenia, vložíme do hrnca.
- Privedieme do varu a občas premiešame.
- Zakryjeme panvicu, znížime plameň na nízku teplotu a jemne varíme 30 minút.
- Odkryjeme panvicu a varíme, kým sa väčšina šťavy neodparí a čatní nie je vlhké, asi 20 minút.
- Preložíme hruškové čatní do nádoby a necháme ho vychladnúť.
- Zakryjeme a necháme v chlade najmenej niekoľko dní, aby sa chuť spojila.
- Vydrží až pár týždňov.