Ste priaznivcom pečenia na plechu? Tak vyskúšajte tento báječný recept. A pokiaľ chcete radšej zeleninový variant, vyskúšajte recept na cukety na plechu.
Budete potrebovať:
Príprava hrušiek:
- 4 hrušky nakrájané na kocky
- ¼ hrnčeka nesladeného jablčného muštu
- 3 polievkové lyžice vylisované citrónovej šťavy
- 3 polievkové lyžice medu
- ¾ čajovej lyžičky mletej škorice
- štipka soli
Cesto:
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 ½ hrnčeka nesladeného jablčného muštu
- 2 ½ hrnčeka polohrubej múky
- 3 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- štipka soli
- 4 vajcia
- 2 ½ hrnčeka plnotučnej ricotty
- ¼ hrnčeka medu
- 1 polievková lyžica jemne nastrúhanej citrónovej kôry
Postup prípravy:
- Hrušky olúpte, očistite, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky.
- Hotové hrušky vložte do hrnca spoločne s jablčným muštom, citrónovou šťavou, škoricou a soľou.
- Hrnček zakryte pokrievkou a začnite zmes zahrievať na strednom plameni.
- Akonáhle zmes začne variť, asi 5 minút miešajte a potom znížte plameň na nižšiu teplotu.
- Zakryte pokrievkou a nechajte zmes slabo variť, kým hrušky nebudú úplne mäkké – asi 15 minút.
- Potom použite šťouchač na zemiaky a hrušky s ním premačkajte – malo by vzniknúť hrubšie pyré.
- Pokračujte vo varení, občas zmes premiešajte – pokiaľ sa všetka tekutina neodparí – POZOR NA PRIPÁLENIE.
- Medzitým si začnite pripravovať cesto.
- Do misy nasypte ovsené vločky, na ktoré nalejte jablkový mušt.
- V druhej mise zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Vajcia, ricottu, citrónovú kôru a med rozšľahajte a ku zmesi pomaly zašľahávajte sypkú zmes z múky.
- Nakoniec do zmesi pridajte aj ovsené vločky.
- Pokiaľ máte cesto vláčne a dobre premiešané, nalejte ho na vymastený a vysypaný plech.
- Do cesta opatrne naskladajte rozvarené hrušky.
- Plech vložte do rúry a pečte pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
- Hotový koláč nechajte úplne vychladnúť.