Tarte tatin sa vo väčšine prípadov robí s jablkami, ale výnimkou nie sú ani ďalšie druhy ovocia. Táto verzia je perfektná nielen svojou chuťou, ale aj vzhľadom. S každým sústom si ju zamilujete oveľa viac.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1/2 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 lyžička cukru kryštál
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 hrnčeka kyslej smotany
Na náplň:
- 5 – 6 väčších pevných hrušiek
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice cukru krupice
- 2/3 hrnčeka cukru kryštál
- 4 lyžice čerstvého masla
- 2 lyžičky mletého kandizovaného zázvoru
- Ľahko nastrúhaný čerstvý muškátový oriešok (alebo mletý muškátový oriešok)
Postup:
- Maslo nakrájame na kocky a necháme stáť pri izbovej teplote. V samostatnej veľkej mise zmiešame múku, cukor a soľ.
- Rukami zapracujeme maslo do múky, kým sa neutvoria malé kúsky masla o veľkosti hrášku.
- Vidličkou vmiešame kyslú smotanu. Z cesta vytvarujeme guľu a vytvarujte kotúč. Pred vyváľaním zabalíme do plastovej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Medzitým sa pustíme do prípravy náplne.
- Hrušky olúpeme a pozdĺžne rozpolíme. Jednu polovicu hrušky si dáme bokom, tá bude na stred koláča a zvyšné polovičky ešte raz pozdĺžne rozrežeme.
- Odstránime jadrovník, dáme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou, tým zabránime zhnednutiu hrušiek. Posypeme 2 lyžicami cukru a premiešame, aby sa cukor a citrónová šťava rozliali po všetkých hruškách.
- V liatinovej panvici (musí ísť dať do rúry) na strednom plameni rozpustíme maslo. Maslo premiešame tak, aby pokrylo aj steny panvice. Nasypeme 2/3 hrnčeka cukru na maslo v rovnomernej vrstve. Panvicu odstavíme z platne.
- Do stredu panvice umiestnime polovicu hrušky reznou stranou nahor. Štvrtky hrušiek naukladáme dookola po celom povrchu tesne vedľa seba.
- Vrátime späť na platňu a pri strednej teplote varíme zhruba 20 až 30 minút, aby zmes skaramelizovala. Potom zložíme z platne a odložíme na papier na pečenie aj s panvicou.
- Hrušky posypeme strúhaným muškátovým orieškom a mletým kandizovaným zázvorom.
- Cesto rozvaľkáme na plát o niečo väčší ako je veľkosť panvice. Vyvaľkaný plát cesta položíme na hrušky a okraje jemne zasunieme k okraju formy. Musíme byť opatrní, panvica aj jej obsah sú stále horúce. Môžeme si pomôcť vidličkou a použiť ju na zasunutie cesta namiesto prstov.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a vložíme do nej liatinovú panvicu. Necháme 5 minút a znížime teplotu na 175 stupňov. Pečieme cca 3 – 40 minút, aby získal koláč zlatistý až hnedý nádych.
- Vyberte z rúry a veľmi opatrne otočíme obsah panvice do servírovacej misy, pričom použijeme ochranné chňapky
- Pred podávaním necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Podávame s trochou vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou.