Hruškový koláč

Hruškový koláč

Tarte tatin sa vo väčšine prípadov robí s jablkami, ale výnimkou nie sú ani ďalšie druhy ovocia. Táto verzia je perfektná nielen svojou chuťou, ale aj vzhľadom. S každým sústom si ju zamilujete oveľa viac.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/2 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 lyžička cukru kryštál
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 hrnčeka kyslej smotany

Na náplň:

  • 5 – 6 väčších pevných hrušiek
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice cukru krupice
  • 2/3 hrnčeka cukru kryštál
  • 4 lyžice čerstvého masla
  • 2 lyžičky mletého kandizovaného zázvoru
  • Ľahko nastrúhaný čerstvý muškátový oriešok (alebo mletý muškátový oriešok)

Postup:

  • Maslo nakrájame na kocky a necháme stáť pri izbovej teplote. V samostatnej veľkej mise zmiešame múku, cukor a soľ.
  • Rukami zapracujeme maslo do múky, kým sa neutvoria malé kúsky masla o veľkosti hrášku.
  • Vidličkou vmiešame kyslú smotanu. Z cesta vytvarujeme guľu a vytvarujte kotúč. Pred vyváľaním zabalíme do plastovej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Medzitým sa pustíme do prípravy náplne.
  • Hrušky olúpeme a pozdĺžne rozpolíme. Jednu polovicu hrušky si dáme bokom, tá bude na stred koláča a zvyšné polovičky ešte raz pozdĺžne rozrežeme.
  • Odstránime jadrovník, dáme do misky a pokvapkáme citrónovou šťavou, tým zabránime zhnednutiu hrušiek. Posypeme 2 lyžicami cukru a premiešame, aby sa cukor a citrónová šťava rozliali po všetkých hruškách.
  • V liatinovej panvici (musí ísť dať do rúry) na strednom plameni rozpustíme maslo. Maslo premiešame tak, aby pokrylo aj steny panvice. Nasypeme 2/3 hrnčeka cukru na maslo v rovnomernej vrstve. Panvicu odstavíme z platne.
  • Do stredu panvice umiestnime polovicu hrušky reznou stranou nahor. Štvrtky hrušiek naukladáme dookola po celom povrchu tesne vedľa seba.
  • Vrátime späť na platňu a pri strednej teplote varíme zhruba 20 až 30 minút, aby zmes skaramelizovala. Potom zložíme z platne a odložíme na papier na pečenie aj s panvicou.
  • Hrušky posypeme strúhaným muškátovým orieškom a mletým kandizovaným zázvorom.
  • Cesto rozvaľkáme na plát o niečo väčší ako je veľkosť panvice. Vyvaľkaný plát cesta položíme na hrušky a okraje jemne zasunieme k okraju formy. Musíme byť opatrní, panvica aj jej obsah sú stále horúce. Môžeme si pomôcť vidličkou a použiť ju na zasunutie cesta namiesto prstov.
  • Rúru predhrejeme na 190 stupňov a vložíme do nej liatinovú panvicu. Necháme 5 minút a znížime teplotu na 175 stupňov. Pečieme cca 3 – 40 minút, aby získal koláč zlatistý až hnedý nádych.
  • Vyberte z rúry a veľmi opatrne otočíme obsah panvice do servírovacej misy, pričom použijeme ochranné chňapky
  • Pred podávaním necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Podávame s trochou vanilkovej zmrzliny alebo so šľahačkou.
Karamelizovaný koláč obrátený hore nohami.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Recepty na koláče z hrušiek v 7 lahodných variantách

Recepty na koláče z hrušiek v 7 lahodných variantách

Čo treba vyskúšať hruškový koláč?

Hruška je pre nás veľmi dostupnou surovinou a zároveň sa z nej dajú vytvoriť dokonalé recepty.

A ak máte úrodu v záhradke, využite to a pustite sa do pečenia.

Tip: Máte chuť na niečo slané? Veľmi famózne sú tiež francúzske slané quiche koláče . Skúste si ich upiecť!

Recept na Crème Fraîche

Ingrediencie:

  • 1 hrnček smotany na šľahanie min. 35%
  • 2 lyžice dobre premiešaného cmaru

Postup:

  • Zmiešajte dôkladne tieto 2 ingrediencie a nalejte do zaváracieho pohára, vrch zakryte vzdušnou tkaninou a pripevnite gumičkou alebo špagátom.
  • Takto nechajte stáť pri izbovej teplote 12-24 hodín.
  • Konzistencia by mala byť krémová, nie tuhá.

Ak máte bohatú úrodu hrušiek a neviete, čo z nich urobiť, pokojne experimentujte a pozrite sa, ako si vytvoriť výborné zdravé smoothie z hrušiek alebo jablčné torty , kde môžete s kľudom jablko zameniť za hrušku.

Jablká a hrušky totiž tvoria skvelú partiu.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.