Hruškový spáj so slaným karamelom

Hruškový spáj so slaným karamelom

Zimný hruškový spáj, ktorý je ľahko korenený a zároveň sladký, so slaným karamelom a preliaty čerstvým zázvorovým gelatom, je úplne perfektný dezert, ktorý si zamilujete!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 a ½ šálok hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 225 g studeného masla, nakrájaného na malé kocky
  • 1 šálka studenej vody
  • ¼ šálky jablčného octu

Na omáčku zo slaného karamelu:

  • 1 šálka krupicového cukru
  • 1/4 šálky vody
  • 110 g masla
  • 1/2 hrnčeka smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lyžičky vločiek morskej soli

Na náplň:

  • 1,2 kg zrelých, ale pevných hrušiek
  • 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého nového korenia
  • šťava z 1/2 citróna
  • 3/4 šálky vyššie uvedenej omáčky zo slaného karamelu
  • 1 vajce
  • trstinový cukor

Postup

  1. V mise zmiešajte múku, soľ a cukor.
  2. Pridajte maslo a premiešajte, kým nezostanú v zmesi kúsky masla veľkosti hrášku.
  3. V mise zmiešajte vodu, jablčný ocot a ľad.
  4. Múčnu zmes zalejte 2 lyžicami tekutej zmesi a premiešajte.
  5. Pokračujte v pridávaní tekutej zmesi, kým cesto nemá iba pár suchých miest.
  6. To zvyčajne trvá asi 10-12 lyžíc.
  7. Cesto rozdeľte na polovice a vytvarujte dva ploché kotúče.
  8. Zabaľte ich do fólie a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
  9. V malom hrnci zmiešajte cukor a vodu a čakajte, kým sa cukor nerozpustí.
  10. Pridajte maslo a priveďte do varu a varte, kým zmes nezačne mať zlatohnedú farbu.
  11. Vypnite sporák a za stáleho šľahania postupne vlievajte smotanu.
  12. Na miernom ohni vyšľahajte finálnu zmes a vmiešajte vanilkový extrakt a soľ.
  13. Odložte bokom.
  14. Rúru predhrejte na 220 °C.
  15. Pripravte si 22 cm koláčovú formu a vymažte ju.
  16. Jeden kotúč cesta položte na papier na pečenie, ktorý dajte na pracovnú plochu posypanú múkou.
  17. Vyvaľkajte cesto na priemer asi 30 cm.
  18. Presuňte cesto do koláčovej formy.
  19. Zatlačte na dno a boky formy a orežte okraje, ponechajte asi 1 cm presah.
  20. Dajte do chladničky.
  21. Vyvaľkajte druhý kotúč cesta.
  22. Ostrým nožom krájajte 2-3 cm prúžky cesta, dostatočne dlhé, aby pokryli priemer koláčovej formy.
  23. Odložte do chladničky.
  24. Hrušky olúpte a nakrájajte na 1 cm kúsky.
  25. Zmiešajte cukor, múku, korenie a citrónovú šťavu a premiešajte.
  26. Pridajte hrušky do koláča.
  27. Vršok hrušiek rovnomerne pokvapkajte 1/2 až 3/4 hrnčeka omáčky.
  28. Pruhy cesta usporiadajte do mriežky cez koláč a okraje zvlňte (pozri video nižšie).
  29. Celý koláč dajte na 15 minút do mrazničky.
  30. Položte formu s koláčom na plech.
  31. V miske rozšľahajte vajcia, potom ním potrite mriežku a vonkajšiu kôrku.
  32. Posypte trstinovým cukrom.
  33. Pečte 20–25 minút alebo kým cesto nezačne hnednúť.
  34. Znížte teplotu na 180 ° C a pokračujte v pečení ďalších 25–30 minút.
  35. Nechajte 2-3 hodiny vychladnúť na mriežke.
Hruškový koláč s mriežkou so slaným karamelom servírovaný so zázvorovou zmrzlinou.
www.thebrickkitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.