Tento recept na kura na paprike bez kurčaťa poteší každého vegetariána i vegána. Nahradzujeme totiž mäso hubami! Lahodná omáčka je vyrobená z papriky a cibule, zahustená pastou z kešu orechov.
Čo budeme potrebovať
- 130 g surových kešu orechov (namočených vo vode 4-8 hodín, scedených a prepláchnutých)
- 350 ml zeleninového vývaru
- 30 ml olivového oleja
- 450 g húb (nakrájaných na plátky)
- 15 g rastlinného tuku
- 500 g cibule (nakrájané na tenké plátky)
- Červená paprika (hrubo nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice sladkej papriky
- 400 gramov nakrájaných paradajok z plechovky
- 30 ml citrónovej šťavy
- Soľ
- Korenie
- Varená ryža (na podávanie)
Postup
- Vložíme kešu oriešky a ½ vývaru do mixéra
- Zmes rozmixujeme do hladka a dáme bokom
- Dno veľkého hrnca polejeme olejom a zapneme platňu na strednú teplotu
- Keď je olej rozpálený, pridáme huby
- Huby opekáme asi 5 minút z každej strany, kým nezhnednú a nezmäknú
- Huby vyberieme z panvice a preložíme ich na tanier
- Na panvici rozpustíme maslo a potom pridáme cibuľu
- Cibuľu za občasného miešania opekáme asi 10 minút, kým nezmäkne a ľahko nezhnedne
- Vmiešame papriku a ďalej ju varíme s cibuľou asi 5 minút, kým nezačne mäknúť
- Vmiešame cesnak a papriku
- Pokračujeme vo varení a miešame ďalšiu minútu, kým sa cesnak nerozvonia
- Huby vrátime do hrnca a vmiešame paradajky a zvyšný vývar
- Zvýšime teplotu a vývar privedieme do varu
- Zeleninu za občasného miešania varíme asi 10 minút, kým paprika nezmäkne
- Vmiešame zmes z kešu orechov a pokračujeme vo varení asi 1 minútu, kým omáčka nebude prehriata
- Pokiaľ je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou vody alebo extra vývarom
- Hrniec zložíme z platne a vmiešame citrónovú šťavu
- Zmes dochutíme soľou a korením
- Paprikáš s hubami rozdelíme na taniere a podávame s uvarenou ryžou