Hus pravdepodobne nebudete radiť medzi diétne potraviny, pretože je pomerne bohatá na tuk. Cez sviatky však môžeme od diét opustiť a užiť si o niečo nezdravšie pochutiny. Husacie mäso nie je iba nezdravé, ale tiež obsahuje pre telo dôležité minerály, ako je železo pre zdravú krvotvorbu a horčík pre zdravie nervovej a svalovej sústavy.
Čo budeme potrebovať
Na polievku
- Polievkovú zeleninu (ako je mrkva, pór, zeler, cibuľa)
- 500 g husacích drobov
- 3 zrnká korenia
- Soľ
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 ml šľahačky
- Lyžička mletej papriky
- Nastrúhaný muškátový oriešok
- ½ žltej papriky
- ½ oranžovej papriky
- ½ zväzku petržlenu
Na knedličky
- 200 g žemlí
- 100 ml teplé mlieko
- 20 g mäkkého masla
- Vajcia
- Žĺtok
Postup
- Polievkovú zeleninu opláchneme, olúpeme a podľa potreby nakrájame nahrubo
- Husacie droby opláchneme husacie
- Zeleninu, husie droby, 2 lyžičky soli a korenia vložíme do 1 litra studenej vody a privedieme do varu
- Zmes varíme na strednú teplotu asi 1 hodinu
- Potom zlejeme penu a vývar precedíme
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo a za stáleho miešania prisypeme múku
- Do masla a múky za stáleho miešania vlejeme vývar a smotanu
- Znížime teplotu a necháme mierne prebublávať asi 10 minút
- Polovky paprík opláchneme, odstránime semienka a nakrájame ju na kocky
- Do polievky pridáme na kocky nakrájanú papriku a dochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou, čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou
- Na knedle si namočíme nakrájané husky asi na 20 minút v mlieku
- Vyšľaháme si maslo, kým nebude nadýchané
- Vajcia a žĺtok pridáme a zašľaháme do masla
- Do maslovej zmesi vmiešame žemľové krutóny, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom a necháme asi 30 minút vychladnúť
- Medzitým si privedieme na platni do varu hrniec s osolenou vodou, kde budeme knedle variť
- Mokrými rukami z cesta tvarujeme knedle a varíme 10-15 minút v horúcej osolenej vode
- Kaldoun z husi as knedličkami ihneď podávame