Pokiaľ si svoju hus chcete niečím ozvláštniť, vyskúšajte tento recept na husacie prsia s jablkami. Nielenže samotné husie prsia sú výborné a šťavnaté, ale jablká im dodajú sviežu a sladkastú chuť.
Ingrediencie
- 2-4 husacie prsia (s kožou)
- 2 jablká, nakrájané na tenké plátky
- 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 1 lyžica kokosového oleja
- 2 lyžice medu
- 2 lyžičky škorice
- Soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Do kože na prsiach pomocou noža vykrájajte mriežky, aby pustila čo najviac tuku. Posypte výdatne soľou a korením.
- Jablká a cibuľu pokrájajte na tenké plátky.
- Na panvici zohrejte 1 lyžicu kokosového oleja a orestujte plátkami jabĺk domäkka. Potom pridajte 1 lyžicu medu, 1 čajovú lyžičku škorice.
- Restujte a nechajte skaramelizovať do hneda.
- Ak používate prsia s kožou, nemusíte používať ďalšiu lyžicu kokosového oleja. Stačí, keď prsia položíte na panvicu kožou dole a restujete, kým koža nie je chrumkavá. Potrebný tuk sa pri restovaní uvoľní sám.
- Akonáhle je koža chrumkavá, prsia otočte a stiahnite aj druhú stranu pŕs. Potom ich odložte bokom.
- Na tuku, ktorý prsia uvoľnili restujte pokrájanú cibuľu do zlatista. Potom pridajte 1 lyžicu medu, 1 čajovú lyžičku škorice, aby ste ich skaramelizovali rovnako ako u jabĺk.
- Akonáhle cibuľa začína karamelizovať, pridajte jablká a restujte ďalšie 2 minúty. Vypnite ohrev a predhrejte rúru na 180°C.
- Do pekáča umiestnite prsia kožou nahor, pritom odstráňte z pŕs jablká s cibuľou, aby sa prsia naozaj dotýkali dna pekáča.
- Pokiaľ máte prsia bez kože, položte na ne jablká a cibuľu, aby nevyschli. Pokiaľ máte s kožou, jablká s cibuľou nechajte bokom až na servírovanie.
- Prsia pečte po dobu 5-10 minút, kým nedosiahne teplotu 130 °C.
- Upečené prsia nakrájajte na tenké plátky a podávajte so skaramelizovanými jablkami a cibuľou.