Tento pokrm je veľmi obľúbený, aj keď jeho príprava zaberie viac ako deň! Jedná sa o pokrm plný mäsa stuhnutý v želé. Ak chcete vyrobiť skutočný bravčový sulc, potom by, malo byť založené na mastnom bravčovom vývare bez použitia želatíny. Dno misky naplníme nakrájaným bravčovým mäsom, zeleninou a zalejeme vývarom. Po 24 hodinách v chladničke je váš aspik z mäsa pripravený na podávanie!
Čo budeme potrebovať
- Stredné bravčové koleno
- 1 kg bravčových kostí
- 2 mrkvy
- 2 cibuľa
- 3 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku
- 10 guličiek korenia
- 10 guličiek nového korenia
- Chren, horčica alebo ocot (na podávanie)
- Vrecko želatíny
Postup
- Bravčové koleno a kosti Umiestnite klusáky a kosti do veľkého hrnca
- Podlejeme vodou a privedieme do varu
- Varíme niekoľko minút
- Hrniec odstránime z platne a vodu vylejeme
- Do hrnca s mäsom, pridáme mrkvu, olúpanú cibuľu, bobkové listy, cesnak a guličky korenia
- Podlejeme vodou a privedieme znova do varu
- Znížime teplotu a varíme 3 hodiny
- Tekutina výrazne zmenší objem a začne hustnúť
- Scedíme, ale vývar si necháme bokom
- Dobre vývar okoreníme (huspenina potrebuje trochu presolenú chuť) a pridáme želatínu
- Všetko mäso oberieme od kostí a nakrájame na kúsky
- Mäso rozdelíme do malých misiek
- Na dno misiek môžeme umiestniť varenú mrkvu a zelený hrášok
- Zeleninu zalejeme odloženým vývarom
- Misky vložíme do chladničky a necháme cez noc odležať a stuhnúť
- Tento recept na huspeninu podávame s chrenom, horčicou alebo octom
Domáci aspik sa väčšinou podáva na nejaké sviatočné príležitosti, ako sú rôzne oslavy alebo sviatky. Načerpajte ďalšiu inšpiráciu, čo pri týchto príležitostiach hosťom podávať. Vyskúšajte napríklad lahodné rolky z lístkového cesta , alebo skvelé chlebíčky , alebo najrôznejšie nátierky , ktorými rozhodne neurazíte.