Kto miluje slaninu, a ešte k tomu aj plnku, ten určite rád vyskúša tento veľmi jednoduchý, ale napriek tomu veľmi chutný recept.
Ingrediencie:
- 1 celé kura
- 8 prúžkov slaniny
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 100 g čerstvého zmäknutého masla
- 10 lístkov nasekanej šalvie + zväzok na ozdobu
- 125 g strúhanky
- 1 celé vajcia
- 4 veľké cibule
Postup:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné kocky.
- Do panvice dáme polovicu masla, prisypeme cibuľu a necháme restovať zhruba 10 minút, aby bola cibuľa mäkká.
- Potom odstavíme nabok a necháme vychladnúť.
- Akonáhle je cibuľa vychladnutá, pridáme nasekanú šalviu, strúhanku, vajcia, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame.
- Plnkou naplníme kurčaťu dutinu a prikryjeme prečnievajúcou kožou.
- Môžeme pre istotu ešte zopnúť ihlou na špíz, špajľou, alebo potravinárskym povrázkom zviazať kurčaťu nôžky k sebe.
- Zostávajúcu plnku vytvarujeme na rovnako veľké guličky a odložíme si ich zatiaľ bokom.
- Kurča potrieme maslom, ktoré nám zostalo, osolíme, okoreníme a položíme do pekáča tak, aby prsia boli hore.
- Cez prsia rozložíme plátky slaniny a zakryjeme alobalom.
- Do pekáča vlejeme trochu vody a dáme piecť do strednej časti rúry na cca 90 minút.
- Počas pečenia podľa potreby ešte podlejeme.
- Po hodine pečenia položíme do pekáča ku kurčaťu pripravené guličky plnky a pečieme spoločne.
- Zhruba 15 minút pred koncom pečenia zložíme alobal, odstránime slaninu, trochu podlejeme a zvýšime teplotu rúry na 220 °C.
- Vo chvíli, keď je kurča sfarbené do zlatého odtieňa, vypneme rúru a necháme ešte tak 5 minút dôjsť.
- Potom pekáč vyberieme z rúry, kura zakryjeme alobalom a dáme na 10 minút odpočinúť na kuchynskú linku.
- Pri servírovaní ozdobíme zväzkom šalvie.
- Ako príloha sú perfektné varené zemiaky alebo pečená zelenina.