Hneď po vianočke je druhým najčastejšie konzumovaným vianočným múčnikom štrúdľa. Upečte si ho v našej ladnej podobe.
Ingrediencie:
- 1 kg jabĺk
- 60 g cukru krupica
- 2 šálky hladkej múky
- 125 g + 70 g masla
- 2 vajcia
- 100 ml + 1 PL mlieka
- 200 g čerstvej strúhanky
- šťava z jedného citróna
- 200 g strúhanky
- 50 g práškového cukru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 2 hrsti namočených sultánok
- 2 hrsti nasekaných vlašských orechov
Postup:
- Predhrejte rúru na 170 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Na panvici rozpustite na miernom ohni 70 gramov masla, pridajte strúhanku a za stáleho miešania ju opečte dozlatista.
- Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí pridajte 50 gramov práškového cukru, dobre premiešajte a dajte bokom.
- Jablká umyte, olúpte a nastrúhajte nahrubo.
- Pridajte citrónovú šťavu, 60 gramov cukru krupice a dobre premiešajte.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, maslo, vajcia a mlieko a vypracujte na cesto.
- Cesto preneste na ľahko pomúčenú pracovnú plochu.
- Rozdeľte cesto na dve časti a každú rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 40 x 30 cm.
- Na cesto nasypte polovicu strúhanky a na ňu dajte polovicu jablčnej zmesi.
- Ďalej pridajte polovicou škorice, hrozienok a orechov.
- Štrúdľu zrolujte a konce pevne pritlačte k sebe.
- Preneste na plech a potrite povrch vajcom zmiešaným s jednou lyžicou mlieka.
- Opakujte rovnakým spôsobom aj s druhou časťou cesta.
- Pečte približne 40 minút dozlatista.
Po vychladnutí servírujte štrúdľu posypanú práškovým cukrom ako záverečný chod vášho štedrovečerného menu.