Vedeli ste, že empanada môže byť aj sladká? Vyskúšajte jej lahodnú jablčnú verziu v tomto hrnčekovom recepte. Budete potrebovať iba jeden 250 ml hrnček!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 2 ¾ šálok hladkej múky
- ½ lyžičky kryštálového cukru
- štipka soli
- ¾ šálky masla (chladeného a nakrájaného na kocky)
- ½ šálky studenej vody
Na náplň
- 4 jablká (nakrájané na kocky)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- ⅓ šálky karamelu (kondenzovaného mlieka)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mletej škorice
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- štipka soli
Na polevu
- 1 žĺtok
- 1 lyžica vody
- Škoricový cukor
- Karamelová omáčka na pokvapkanie
Postup
- Na výrobu cesta si vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ.
- Vmiešajte nakrájané maslo a uhneťte cesto, ktoré má drobivú textúru.
- Vmiešajte toľko vody, aby sa kúsky spojili a vytvorili hladké cesto. Z cesta vytvarujte bochník, zabaľte ho do igelitu a pri príprave náplne dajte do chladničky.
- Na výrobu náplne si nakrájané jablká zmiešame s citrónovou šťavou.
- V hrnci na strednú teplotu zmiešajte na kocky nakrájané jablká a karamel.
- Akonáhle zmes začne bublať, znížte teplotu na miernu a za častého miešania varte, kým jablká nezačnú mäknúť, 15–20 minút.
- Vmiešajte vanilkový extrakt, škoricu, klinčeky a soľ. Odstráňte z platne a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Akonáhle náplň vychladne na izbovú teplotu, vyberte z cesto z chladničky.
- Na ľahko pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte na tenký plát a vykrajujte kolieska.
- Umiestnite 1-1 ½ polievkovej lyžice jablčnej náplne do stredu jedného z kruhov.
- Cesto prehneme cez náplň a okraje pritlačíme k sebe, aby sa uzavreli. Úplne utesnite pomocou hrotov vidličky.
- Opakujte so zvyšnými empanadami.
- Umiestnite empanády na plech vyložený papierom na pečenie.
- Dajte na 20 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a vodu. Vršky chladených empanád potrite vajíčkom. Posypeme škoricovým cukrom.
- Pečte ich v predhriatej rúre, kým nie sú empanády zlatohnedé, 20–25 minút. Pred podávaním nechajte 5 minút odpočinúť.
Empanada je skvelým doplnkom ako predjedlo alebo aj zákusok, pokiaľ zvolíte túto sladkú variantu. Čo ale servírovať ako hlavný chod? Pripravte si ďalšiu španielsku špecialitu v podobe paelly !