Jablčné taštičky s karamelom

Jablčné taštičky s karamelom

Vedeli ste, že empanada môže byť aj sladká? Vyskúšajte jej lahodnú jablčnú verziu v tomto hrnčekovom recepte. Budete potrebovať iba jeden 250 ml hrnček!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 2 ¾ šálok hladkej múky
  • ½ lyžičky kryštálového cukru
  • štipka soli
  • ¾ šálky masla (chladeného a nakrájaného na kocky)
  • ½ šálky studenej vody

Na náplň

  • 4 jablká (nakrájané na kocky)
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ⅓ šálky karamelu (kondenzovaného mlieka)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  • štipka soli

Na polevu

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica vody
  • Škoricový cukor
  • Karamelová omáčka na pokvapkanie

Postup

  • Na výrobu cesta si vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ.
  • Vmiešajte nakrájané maslo a uhneťte cesto, ktoré má drobivú textúru.
  • Vmiešajte toľko vody, aby sa kúsky spojili a vytvorili hladké cesto. Z cesta vytvarujte bochník, zabaľte ho do igelitu a pri príprave náplne dajte do chladničky.
  • Na výrobu náplne si nakrájané jablká zmiešame s citrónovou šťavou.
  • V hrnci na strednú teplotu zmiešajte na kocky nakrájané jablká a karamel.
  • Akonáhle zmes začne bublať, znížte teplotu na miernu a za častého miešania varte, kým jablká nezačnú mäknúť, 15–20 minút.
  • Vmiešajte vanilkový extrakt, škoricu, klinčeky a soľ. Odstráňte z platne a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Akonáhle náplň vychladne na izbovú teplotu, vyberte z cesto z chladničky.
  • Na ľahko pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte na tenký plát a vykrajujte kolieska.
  • Umiestnite 1-1 ½ polievkovej lyžice jablčnej náplne do stredu jedného z kruhov.
  • Cesto prehneme cez náplň a okraje pritlačíme k sebe, aby sa uzavreli. Úplne utesnite pomocou hrotov vidličky.
  • Opakujte so zvyšnými empanadami.
  • Umiestnite empanády na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Dajte na 20 minút do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • V malej miske rozšľahajte vajcia a vodu. Vršky chladených empanád potrite vajíčkom. Posypeme škoricovým cukrom.
  • Pečte ich v predhriatej rúre, kým nie sú empanády zlatohnedé, 20–25 minút. Pred podávaním nechajte 5 minút odpočinúť.

Empanada je skvelým doplnkom ako predjedlo alebo aj zákusok, pokiaľ zvolíte túto sladkú variantu. Čo ale servírovať ako hlavný chod? Pripravte si ďalšiu španielsku špecialitu v podobe paelly !

Sladké empanady plnené mäkkým jablkom a karamelom.
Zdroj: thenovicechefblog.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.