A pre priaznivcov hutnejších a osviežujúcich múčnikov máme recept na vynikajúce jablčné koláče s tvarohom.
Budete potrebovať:
- 1 plát lístkového cesta
- 2 kusy jabĺk
- 2 vajcia
- 200 mililitrov vlažného mlieka
- 130 gramov tvarohu
- 50 gramov cukru krupice
- mletú škoricu, hnedý cukor a nasekané pistácie na posypanie a ozdobu
Postup prípravy:
- Najskôr si predhrejte rúru na 200 stupňov a zapnite horný aj dolný rošt.
- Vyvaľkajte si plát lístkového cesta tak, aby ste ho rozprestrelili do guľatej formy s priemerom 22 centimetrov.
- Cesto opatrne prepichajte vidličkou po celom povrchu.
- Zakryte ho papierom na pečenie a môžete využiť napríklad sušený cícer, aby ste cesto pri pečení zaťažili – nesmie sa nafukovať.
- Pečte po dobu 8 minút.
- Potom odstráňte závažie a pečte ďalších 5 minút.
- Medzitým, čo sa cesto pečie si môžete pripraviť jablčnú náplň.
- Jablká olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- V miske zmiešajte vajcia cukrom.
- Pridajte nastrúhaný tvaroh a vlažné mlieko.
- Zmes dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Do zmesi pridajte polovicu jabĺk a premiešajte.
- Keď je cesto hotové, vylejte naň rovnomerne tvarohovú zmes.
- Hore naskladajte zvyšné plátky jabĺk a posypte hnedým cukrom, škoricou a nasekanými kúskami pistácií.
- Znížte teplotu rúry na 180 stupňov a pečte asi 35 minút – kým povrch nezhnedne.