Táto lahodná vláčna a korenená bábovka s jablkami, je privedená k dokonalosti pomocou maslovej cukrovej poleve. Použite svoju obľúbenú odrodu jabĺk, ako je Granny Smith alebo Honeycrisp. Je to ako hutnejšia, škoricovejšia verzia týchto čerstvých jablčných koláčov .
Čo budeme potrebovať
- 375 g hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 3 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky soli
- 300 ml rastlinného oleja
- 120 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 250 g hnedého cukru
- 100 g kryštálového cukru
- 3 veľké vajcia
- 1 lyžica čistého vanilkového extraktu
- 360 g olúpaných a nakrájaných jabĺk (asi 2–3 veľké jablká)
Poleva
- 200 g hnedého cukru
- 60 g masla
- 120 ml hustej smotany
- 60 g práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 160 °C. Vymažte si bábovkovú formu.
- Vo veľkej mise šľahajte múku, jedlú sódu, škoricu, muškátový oriešok a soľ, kým sa nespoja.
- V stredne veľkej mise šľahajte olej, jogurt, hnedý cukor, kryštálový cukor, vajcia a vanilku, kým sa nespoja.
- Mokré ingrediencie nalejte do suchých a pomaly šľahajte.
- Opatrne vmiešajte kúsky jabĺk.
- Nalejte husté cesto do pripravenej formy.
- Pečte 55–75 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
- Zhruba v polovici koláča voľne prikryte hliníkovou fóliou, aby ste zabránili zhnednutiu na povrchu.
- Nechajte vychladnúť.
- Ako torta chladne, pripravte polevu z hnedého cukru.
- Zmiešajte maslo, hnedý cukor a hustú smotanu v strednom hrnci na strednú teplotu.
- Neustále miešajte, kým sa maslo nerozpustí, a potom prestaňte miešať a nechajte zmes rýchlo prejsť varom. Varte 1 minútu.
- Znížte teplotu na minimum, rýchlo zamiešajte a nechajte 1 minútu variť.
- Zložte z platne a zašľahajte preosiaty cukrársky cukor.
- Polevu necháme aspoň 10 minút vychladnúť a mierne zhustnúť.
- Tesne pred podávaním jablčnú bábovku potrite polevou.