Jablková bábovka s polevou

Jablková bábovka s polevou

Táto lahodná vláčna a korenená bábovka s jablkami, je privedená k dokonalosti pomocou maslovej cukrovej poleve. Použite svoju obľúbenú odrodu jabĺk, ako je Granny Smith alebo Honeycrisp. Je to ako hutnejšia, škoricovejšia verzia týchto čerstvých jablčných koláčov .

Čo budeme potrebovať

  • 375 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 3 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky soli
  • 300 ml rastlinného oleja
  • 120 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
  • 250 g hnedého cukru
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 1 lyžica čistého vanilkového extraktu
  • 360 g olúpaných a nakrájaných jabĺk (asi 2–3 veľké jablká)

Poleva

  • 200 g hnedého cukru
  • 60 g masla
  • 120 ml hustej smotany
  • 60 g práškového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 160 °C. Vymažte si bábovkovú formu.
  • Vo veľkej mise šľahajte múku, jedlú sódu, škoricu, muškátový oriešok a soľ, kým sa nespoja.
  • V stredne veľkej mise šľahajte olej, jogurt, hnedý cukor, kryštálový cukor, vajcia a vanilku, kým sa nespoja.
  • Mokré ingrediencie nalejte do suchých a pomaly šľahajte.
  • Opatrne vmiešajte kúsky jabĺk.
  • Nalejte husté cesto do pripravenej formy.
  • Pečte 55–75 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do koláča nevyjde čisté.
  • Zhruba v polovici koláča voľne prikryte hliníkovou fóliou, aby ste zabránili zhnednutiu na povrchu.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Ako torta chladne, pripravte polevu z hnedého cukru.
  • Zmiešajte maslo, hnedý cukor a hustú smotanu v strednom hrnci na strednú teplotu.
  • Neustále miešajte, kým sa maslo nerozpustí, a potom prestaňte miešať a nechajte zmes rýchlo prejsť varom. Varte 1 minútu.
  • Znížte teplotu na minimum, rýchlo zamiešajte a nechajte 1 minútu variť.
  • Zložte z platne a zašľahajte preosiaty cukrársky cukor.
  • Polevu necháme aspoň 10 minút vychladnúť a mierne zhustnúť.
  • Tesne pred podávaním jablčnú bábovku potrite polevou.
Nadýchaná bábovka plná jablčnej chuti s polevou z karamelu.
Zdroj: bakerstable.net

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.