Verte, že táto olejová buchta s jablkami vám vezme vietor z plachiet a budete musieť mať veľmi pevnú vôľu, aby sa po nej hneď nezaprášilo a neskončila vo vás na posedenie. Je úplne luxusná s kúskami obľúbeného ovocia a polevou, ktorá tento múčnik doviedla k úplnej dokonalosti.
Ingrediencie:
Korpus:
- 100 g hrozienok (Sultánky)
- 240 ml vody
- 200 g polohrubej múky
- 60 g pohánkovej múky
- 95 g celozrnnej múky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 3 veľké jablká (najlepšie odroda Granny Smith)
- 200 g trstinového cukru
- 160 ml extra panenského olivového oleja
- 2 vajcia + 2 vaječné bielky
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- Poleva
- 100 g nesoleného čerstvého masla
- 120 g hnedého cukru
- 60 ml javorového sirupu
- 220 g smotanového syra
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov, tortovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou.
- Do hrnca nalejeme 2/3 vody a prihodíme hrozienka. Pri nízkej teplote privedieme do varu a varíme, až sa všetka voda odparí. Potom odložíme nabok.
- V mise zmiešame všetky druhy múky, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a premiešame.
- Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky o veľkosti cca 2 – 3 cm.
- Potom nasypeme do nádoby kuchynského robota cukor, pridáme olivový olej, celé vajcia, vanilku a citrónovú kôru.
- Zapneme na stredný stupeň a šľaháme po dobu 7 minút, aby bola zmes pekne svetlá, hustá a zdvojnásobila svoju veľkosť.
- Nádobu si postavíme na linku, prisypeme suché prísady a opatrne premiešame, aby sa všetko spojilo, ale zároveň zostalo cesto pekne nadýchané.
- Nakoniec pridáme nakrájané jablká, hrozienka, zvyšné 1/3 vody a pomaly zamiešame.
- Vaječné bielky dáme do malej misky a našľaháme, aby vznikol sneh, ktorý jemne vmiešame do zmesi.
- Hotové cesto prelejeme do formy a vložíme do predhriatej rúry na 60 minút. Špajľou skontrolujeme buchtu uprostred, a pokiaľ sa ešte cesto lepí, pečieme ďalších 10 – 15 minút.
- Upečenú buchtu vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť. Medzitým nachystáme polevu.
- Zmäknuté maslo, hnedý cukor a javorový sirup dáme do nádoby robota a šľaháme, kým nie je hmota ľahká a nadýchaná.
- Potom pridáme po kúskoch smotanový syr, ktorý postupne zašľaháme. Nakoniec pustíme na stredný stupeň asi na 2 minúty, aby bola poleva krásne hladká.
- Vychladnutú tortu vyberieme z formy a na povrch rovnomerne rozotrieme polevu. Kto chce, môže ešte posypať kúsky čokolády alebo aj kokosom, ale nie je to nutné.