Zemlbába s jablkami patrí k tým najobľúbenejším variantom. Bielková čiapočka jej dodáva ešte väčšiu šťavnatosť.
INGREDIENCIA
- 1 veka nakrájaná na plátky
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- 12 lyžíc krupicového cukru
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 8 nahrubo nastrúhaných jabĺk
- 1 lyžička mletej škorice
Na plnku:
- 250 g mäkkého tučného tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžica zmäknutého masla
- 30 g vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- 50 g hrozienok namočených v rume tuzemáku
POSTUP
- Pripravíme tvarohovú plnku.
- Tvaroh rozotrieme s maslom, cukrom a žĺtkom.
- Pridáme vanilkový cukor a scedené hrozienka (tekutinu uchováme).
- V mise prešľaháme mlieko so žĺtkami, pridáme 2 lyžice cukru a rozpustené maslo a opäť prešľaháme.
- Do ochuteného mlieka postupne vkladáme plátky veky a necháme ich nasiaknuť.
- Rúru predhrejeme na 160 °C.
- Menší pekáčik vymastíme maslom a dno pokryjeme prvou vrstvou plátkov veky.
- Na ňu rozprestrieme všetky nastrúhané jablká, posypeme škoricou, 4 lyžicami cukru a pokryjeme ďalšou vrstvou veky.
- Na tú rozotrieme tvarohovú plnku, pokryjeme poslednou vrstvou navlhčené veky a pokvapkáme rumom z hrozienok.
- Dáme piecť do rúry asi na 45 minút.
- Medzitým z bielkov a šiestich lyžíc cukru ušľaháme pevný sneh na snehovú čiapku.
- Rozotrieme ho na upečenú žemľovku a ešte 5–8 minút necháme zapiecť v rúre.