Počas chladnejších jesenných a zimných dní nič neprekoná tento recept na škoricové rolky plnené jablkami! Nadýchané a vláčne teplo preliate krémovou polevou zo smotanového syra, nemožno odolať!
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 530 g hladkej múky
- 250 ml plnotučného mlieka (teplého)
- 70 g kryštálového cukru
- 2½ lyžičky instantného droždia
- Štipka soli
- 2 vajcia
- 75 g masla (rozpusteného)
Na základnú náplň
- 2-3 lyžice rozpusteného masla
- 70 g trstinového cukru
- Lyžica mletej škorice
Na jablčnú náplň
- 4-5 stredných jabĺk (ošúpaných, zbavených jadier a nakrájaných na tenké plátky)
- 100 g trstinového cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
- Štipka muškátového orieška
- Štipka mletého klinčeka
- Štipka nového korenia
- 3 lyžice vlašských alebo pekanových orechov (mletých)
Na polevu
- 2 lyžice smotanového syra
- 3-4 lyžice práškového cukru
- 4 lyžice vysokopercentnej smotany
- 4-5 lyžíc mlieka
Postup
- Preosejeme múku a zmiešame ju so soľou, dáme bokom
- Mlieko nalejeme do misky a vložíme ho do mikrovlnnej rúry a zahrievame ho po dobu 20-40 sekúnd
- Mlieko musí byť teplé, ale nie horúce
- Zmiešame mlieko, droždie, cukor, rozpustené maslo a vajcia vo veľkej nádobe a necháme vzísť kvások
- Potom začneme cesto miešať a hniesť, kým sa ingrediencie dobre nespoja
- Pridáme múku a miesime, kým nevznikne cesto
- Cesto by malo byť ľahko lepivé, ale nemalo by sa lepiť na stenu misy
- Pokiaľ je príliš lepivé, vmiešame postupne ďalšie 2-4 lyžice múky
- Cesto premiestnime do veľkej misy ľahko vymastenej olejom alebo maslom
- Zakryjeme ho potravinárskou fóliou a dáme ho kysnúť na teplé miesto.
- Takto ho necháme 1 až 1½ hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem
- V tejto chvíli si môžeme pripraviť základnú náplň a jablčnú náplň
- Na základnú náplň si v miske vhodnej do mikrovlnnej rúry rozpustíme maslo
- Potom v samostatnej miske zmiešame mletú škoricu a hnedý cukor
- Na jablčnú náplň olúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky
- Do stredne veľkého hrnca dáme nakrájané jablká, hnedý cukor, mletú škoricu, mletý klinček, mletý muškátový oriešok, nové korenie a orechy
- Zmes varíme 7–10 minút, kým jablká nezmäknú
- Jablčnú náplň potom scedíme cez jemné sito a necháme ju úplne vychladnúť.
- Plech si vyložíme papierom na pečenie
- Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkáme do obdĺžnika
- Cesto potrieme rozpusteným maslom, potom posypeme hnedým cukrom a zmesou mletej škorice
- Navrch nalejeme vychladnutú jablčnú náplň, ktorú rovnomerne rozotrieme po ceste
- Cesto pevne zrolujeme
- Roládu nakrájame na 12 rovnako veľkých kúskov a jablčné škoricové rolky vyskladáme na plech
- Prikryjeme ich a necháme ešte 20-30 minút odpočívať
- Medzitým si predhrejeme rúru na 175 stupňov
- Po odpočinutí jablčnej rolky pečieme 14–18 minút, kým nebudú na povrchu zlatisté
- Medzitým si vyrobíme polevu
- Na tú v stredne veľkej miske zmiešame smotanový syr, práškový cukor, hustú smotanu a mlieko, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu
- Škoricové slimáky necháme vychladnúť na plechu
- Pokvapkáme ich polevou zo smotanového syra a podávame