Jablkové slimáky so škoricou

Jablkové slimáky so škoricou

Počas chladnejších jesenných a zimných dní nič neprekoná tento recept na škoricové rolky plnené jablkami! Nadýchané a vláčne teplo preliate krémovou polevou zo smotanového syra, nemožno odolať!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  1. 530 g hladkej múky
  2. 250 ml plnotučného mlieka (teplého)
  3. 70 g kryštálového cukru
  4. 2½ lyžičky instantného droždia
  5. Štipka soli
  6. 2 vajcia
  7. 75 g masla (rozpusteného)

Na základnú náplň

  1. 2-3 lyžice rozpusteného masla
  2. 70 g trstinového cukru
  3. Lyžica mletej škorice

Na jablčnú náplň

  1. 4-5 stredných jabĺk (ošúpaných, zbavených jadier a nakrájaných na tenké plátky)
  2. 100 g trstinového cukru
  3. 2 lyžičky mletej škorice
  4. Štipka muškátového orieška
  5. Štipka mletého klinčeka
  6. Štipka nového korenia
  7. 3 lyžice vlašských alebo pekanových orechov (mletých)

Na polevu

  1. 2 lyžice smotanového syra
  2. 3-4 lyžice práškového cukru
  3. 4 lyžice vysokopercentnej smotany
  4. 4-5 lyžíc mlieka

Postup

  1. Preosejeme múku a zmiešame ju so soľou, dáme bokom
  2. Mlieko nalejeme do misky a vložíme ho do mikrovlnnej rúry a zahrievame ho po dobu 20-40 sekúnd
  3. Mlieko musí byť teplé, ale nie horúce
  4. Zmiešame mlieko, droždie, cukor, rozpustené maslo a vajcia vo veľkej nádobe a necháme vzísť kvások
  5. Potom začneme cesto miešať a hniesť, kým sa ingrediencie dobre nespoja
  6. Pridáme múku a miesime, kým nevznikne cesto
  7. Cesto by malo byť ľahko lepivé, ale nemalo by sa lepiť na stenu misy
  8. Pokiaľ je príliš lepivé, vmiešame postupne ďalšie 2-4 lyžice múky
  9. Cesto premiestnime do veľkej misy ľahko vymastenej olejom alebo maslom
  10. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou a dáme ho kysnúť na teplé miesto.
  11. Takto ho necháme 1 až 1½ hodiny kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem
  12. V tejto chvíli si môžeme pripraviť základnú náplň a jablčnú náplň
  13. Na základnú náplň si v miske vhodnej do mikrovlnnej rúry rozpustíme maslo
  14. Potom v samostatnej miske zmiešame mletú škoricu a hnedý cukor
  15. Na jablčnú náplň olúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky
  16. Do stredne veľkého hrnca dáme nakrájané jablká, hnedý cukor, mletú škoricu, mletý klinček, mletý muškátový oriešok, nové korenie a orechy
  17. Zmes varíme 7–10 minút, kým jablká nezmäknú
  18. Jablčnú náplň potom scedíme cez jemné sito a necháme ju úplne vychladnúť.
  19. Plech si vyložíme papierom na pečenie
  20. Akonáhle cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkáme do obdĺžnika
  21. Cesto potrieme rozpusteným maslom, potom posypeme hnedým cukrom a zmesou mletej škorice
  22. Navrch nalejeme vychladnutú jablčnú náplň, ktorú rovnomerne rozotrieme po ceste
  23. Cesto pevne zrolujeme
  24. Roládu nakrájame na 12 rovnako veľkých kúskov a jablčné škoricové rolky vyskladáme na plech
  25. Prikryjeme ich a necháme ešte 20-30 minút odpočívať
  26. Medzitým si predhrejeme rúru na 175 stupňov
  27. Po odpočinutí jablčnej rolky pečieme 14–18 minút, kým nebudú na povrchu zlatisté
  28. Medzitým si vyrobíme polevu
  29. Na tú v stredne veľkej miske zmiešame smotanový syr, práškový cukor, hustú smotanu a mlieko, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu
  30. Škoricové slimáky necháme vychladnúť na plechu
  31. Pokvapkáme ich polevou zo smotanového syra a podávame
Lahodné a nadýchané cesto plnené jablčnou náplňou.
Zdroj: britneybreaksbread.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.