Tento pomalý jablkový dezert srší šťavnatými jablkami, hnedým cukrom a maslovou polevou z ovsených vločiek. Nechajte sa prekvapiť!
Ingrediencie
- 8 zelených jabĺk Granny Smith alebo Golden delicious
- 1/2 šálky svetlo hnedého cukru
- 2 lyžice cukru kryštál
- 2 čajové lyžičky škorice
- 1/4 čajová lyžička muškátového orieška
- 1/4 lyžička soli
- 1 šálka ovsa
- 3/4 šálky bielej celozrnnej múky
- 1/4 šálka hnedého cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 šálky studeného nesoleného masla, nakrájané na kocky
- zmrzlina na podávanie
Postup
- Jablká umyjete, olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na kocky.
- Do multifunkčného hrnca vložte nakrájané jablká.
- Pridajte hnedý cukor, biely cukor, škoricu, muškátový oriešok a soľ.
- Všetko poriadne premiešajte a nechajte odpočívať.
- Na polevu zmiešajte ovos, múku, hnedý cukor, škoricu a soľ vo veľkej miske.
- Miešajte, kým sa všetky ingrediencie poriadne nespoja.
- Pridajte maslo a rukami zapracujte do cesta.
- Jablčnú zmes ešte raz premiešajte a potom jablká rovnomerne rozprestrite na dne multifunkčného hrnca.
- Jablká posypte cestom s ovsa.
- Varte na vysokej teplote po dobu 2 hodín alebo na nízkej teplote po dobu 3 až 3 a 1/2 hodiny, kým nie sú jablká mäkké.
- Vypnite hrniec a pred podávaním nechajte odstáť aspoň 30 minút alebo 1 hodinu.
- Na prianie podávajte napríklad s vanilkovou zmrzlinou.