Tieto muffiny sú jedinečné tým, že vydržia krásne vláčne až 5 dní. To docielime správnym miešaním cesta. Ostatne túto konzistenciu možno dosiahnuť aj pri iných sladkých dobrôt. Vyskúšajte napríklad recepty na buchty z cmaru .
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky červených jabĺk na kocky
Mokré prísady:
- 1/2 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
- 1 hrnček hnedého cukru
- 2/3 hrnčeka polotučného mlieka
- 1 vajce veľkosti L
- 1 lyžička bieleho octu
Suché prísady:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička škoricového prášku
- Štipka soli
Poleva:
- 2 polievkové lyžice hrubého cukru
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Formu na muffiny vymastíme maslom a vysypeme strúhankou, prípadne do každého otvoru vložíme papierový košíček.
- Do misky dáme maslo, hnedý cukor a pomocou ručného mixéra našľaháme do peny. Prilejeme mlieko, vajcia aj ocot a znova dôkladne rozšľaháme.
- Múku rozprášime po povrchu našľahanej zmesi, prisypeme jedlú sódu, škoricu, soľ a len niekoľkokrát premiešame, aby sa múka začlenila do zmesi. Nakoniec vmiešame jablká. V ceste môžu zostať aj trochu hrudky.
- Hotové cesto rozdelíme do plechu na muffiny pomocou lyžice alebo môžeme použiť dávkovač/porcovač na kopčekovú zmrzlinu.
- Každý otvor zaplníme až po okraj, posypeme cukrom, aby sa utvorila chrumkavá krusta, a vložíme do predhriatej rúry.
- Po 5 minútach stiahneme teplotu na 180 stupňov a pečieme 18 – 20 minút. Pomocou špajle potom skontrolujeme, či sú muffiny v strednej časti prepečené.
- Upečené vyberieme z rúry a necháme 15 minút odpočinúť. Potom preložíme dezerty na kuchynskú mriežku, kde ich necháme vychladnúť.
Tip: Ak všetko nezjeme alebo si chceme niečo málo robiť do zásoby, nie je problém muffiny aj zmraziť. Najlepšie v nádobe vhodnej do mrazničky.