Jablkový koláč bez lepku

Jablkový koláč bez lepku

Ľahký, maslový bezlepkový koláč v kombinácii s jablkami a posypaný práškovým cukrom je úplnou lahôdkou, ktorá sa hodí nielen na slávnostný večierok, ale aj ako múčnik ku káve počas všedného dňa.

Ingrediencie

  • 500 g jabĺk
  • ½ šálky múky z prosa
  • ¼ šálky + 3 polievkové lyžice bezlepkovej ovsenej múky
  • ¼ šálky + 2 ½ polievkových lyžíc múky z lepkavej ryže
  • 2 a ½ lyžice jemne mletej mandľovej múky
  • ½ čajovej lyžičky xantánovej gumy
  • 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • 7 polievkových lyžíc zmäkčeného masla plus ďalšie na vymazanie formy
  • ½ šálky + 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
  • kôra z jedného citróna
  • 2 veľké vajcia, izbové teploty
  • ¼ šálky plnotučného mlieka
  • 1 lyžica marhuľového džemu
  • 1 lyžica práškového cukru

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. 23 cm tortovú formu vymažte maslom a potom vysypte mandľovou múkou.
  3. Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na štvrtky.
  4. Každú štvrtinu nakrájajte na 6-8 plátkov.
  5. Dajte bokom.
  6. V strednej mise zmiešajte múku z prosa, ovsenú múku, múku z lepkavej ryže, mandľovú múku, xantánovú gumu, prášok do pečiva a sódu.
  7. Dajte bokom.
  8. V mise stolného mixéra alebo v mixovacej nádobe s ručným mixérom zmiešajte maslo, vanilku, cukor a soľ, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  9. Pridajte citrónovú šťavu a kôru a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  10. Keď je mixér zapnutý, pridávajte po jednom vajci a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  11. Keď je mixér zapnutý, pridajte polovicu múčnej zmesi, potom mlieko a potom zvyšnú múku, miešajte, kým sa všetko nespojí.
  12. Cesto nalejte do pripravenej formy a pomocou stierky rozotrite na rovnomernú vrstvu.
  13. Cesto by malo byť hrubé asi 2 cm.
  14. Navrch naaranžujte jablká a vnorte ich tesne vedľa seba do cesta.
  15. Koláč pečte 45–50 minút, kým špáradlo vložené dovnútra nevyjde čisté alebo s niekoľkými vlhkými omrvinkami.
  16. Ešte teplé potrite vrch koláča marhuľovým džemom.
  17. Nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom koláč uvoľnite z formy.
  18. Nechajte úplne vychladnúť a potom zasuňte nôž pod tortu, aby ste odstránili dno.
  19. Až koláč úplne vychladne, posypte práškovým cukrom a podávajte.
Bezlepkový koláč s jablkami, nakrájaný na kúsky na okrúhlej tácke.
www.snixykitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.