Ľahký, maslový bezlepkový koláč v kombinácii s jablkami a posypaný práškovým cukrom je úplnou lahôdkou, ktorá sa hodí nielen na slávnostný večierok, ale aj ako múčnik ku káve počas všedného dňa.
Ingrediencie
- 500 g jabĺk
- ½ šálky múky z prosa
- ¼ šálky + 3 polievkové lyžice bezlepkovej ovsenej múky
- ¼ šálky + 2 ½ polievkových lyžíc múky z lepkavej ryže
- 2 a ½ lyžice jemne mletej mandľovej múky
- ½ čajovej lyžičky xantánovej gumy
- 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 7 polievkových lyžíc zmäkčeného masla plus ďalšie na vymazanie formy
- ½ šálky + 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- kôra z jedného citróna
- 2 veľké vajcia, izbové teploty
- ¼ šálky plnotučného mlieka
- 1 lyžica marhuľového džemu
- 1 lyžica práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- 23 cm tortovú formu vymažte maslom a potom vysypte mandľovou múkou.
- Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na štvrtky.
- Každú štvrtinu nakrájajte na 6-8 plátkov.
- Dajte bokom.
- V strednej mise zmiešajte múku z prosa, ovsenú múku, múku z lepkavej ryže, mandľovú múku, xantánovú gumu, prášok do pečiva a sódu.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra alebo v mixovacej nádobe s ručným mixérom zmiešajte maslo, vanilku, cukor a soľ, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte citrónovú šťavu a kôru a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Keď je mixér zapnutý, pridávajte po jednom vajci a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Keď je mixér zapnutý, pridajte polovicu múčnej zmesi, potom mlieko a potom zvyšnú múku, miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a pomocou stierky rozotrite na rovnomernú vrstvu.
- Cesto by malo byť hrubé asi 2 cm.
- Navrch naaranžujte jablká a vnorte ich tesne vedľa seba do cesta.
- Koláč pečte 45–50 minút, kým špáradlo vložené dovnútra nevyjde čisté alebo s niekoľkými vlhkými omrvinkami.
- Ešte teplé potrite vrch koláča marhuľovým džemom.
- Nechajte niekoľko minút vychladnúť a potom koláč uvoľnite z formy.
- Nechajte úplne vychladnúť a potom zasuňte nôž pod tortu, aby ste odstránili dno.
- Až koláč úplne vychladne, posypte práškovým cukrom a podávajte.