Nečakaná prísada prináša kyslastú, krémovú chuť do klasiky poznáme ako koláč s jablkami. Potom čo ochutnáte tento recept na koláč z kyslej smotany, už nikdy sa nebudete pozerať na tento tradičný americký apple pie rovnako.
Čo budeme potrebovať
- Lístkové cesto
- 380 g kyslej smotany
- 200 g cukru
- 40 g hladkej múky
- 1 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
- 900 g jabĺk granny smith olúpaných a nakrájaných
Na posypanie
- 120 g nasekaných vlašských orechov
- 60 g hrubej múky
- 75 g hnedého cukru
- 70 g cukru
- 1 lyžica mletej škorice
- 115 g studeného masla
Postup
- Rozvaľkajte si lístkové cesto, vložte ho do koláčovej formy a prepichajte ho vidličkou. Dajte ho na 30 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Vyberte koláčovú formu z chladničky a hornú časť voľne prikryte fóliou.
- Naplňte ho závažím na koláč alebo fazuľami. Pečte 25 minút.
- Krustu dajte bokom a nechajte na 10 minút vychladnúť.
- Medzitým zmiešajte všetky prísady na náplň okrem jabĺk vo veľkej mise a miešajte, kým sa dobre nepremiešajú.
- Pridajte jablká a miešajte.
- Zmes preložte na vychladnutú krustu.
- Pripravte si posypku.
- Zmiešajte múku, cukor a škoricu v strednej miske a dobre premiešajte.
- Vmiešajte maslo a miešajte, kým nebude zmes drobivá.
- Vhoďte vlašské orechy.
- Náplň posypte posýpkou.
- Koláč položte na plech a voľne ho prikryte hliníkovou fóliou.
- Pečte v predhriatej rúre asi 1 hodinu a 10 minút.
- Odkryte a pečte asi 10–15 minút, kým náplň nestuhne.