Najlepší koláč s maslovou posýpkou a množstvom jabĺk premiešaných s cukrom, škoricou a jablčným octom, ktorý sa nebojte servírovať aj tým najnáročnejším hosťom!
Ingrediencie:
Na koláč:
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky mletej škorice
- 1/8 lyžičky jedlej sódy
- 1/8 lyžičky soli
- 1/4 šálky + 2 polievkové lyžice mlieka
- 3/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálky + 2 lyžičky repkového oleja
- 1 veľké vajcia
- 2 až 3 stredne veľké jablká, umyté, olúpané, zbavené jadier a nakrájané na plátky
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1 polievková lyžica jablčného octu
Na posýpku:
- 1/3 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 šálky masla, rozpusteného a vychladnutého
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
Postup
- Vymastite a múkou vysypte 20 cm guľatú tortovú rozkladaciu formu.
- Odložte bokom.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
- Pripravte si posýpku.
- V strednej mise zmiešajte oba cukry, škoricu, soľ a múku.
- Vidličkou pridajte rozpustené maslo a stláčajte, kým nevytvoríte posýpku.
- Dajte bokom.
- V strednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, jedlú sódu a soľ.
- Vo veľkej odmerke zmiešajte mlieko, vanilku, olej a vajcia.
- Šľahajte do hladka.
- Pridajte mokré prísady k suchým a premiešajte vareškou.
- Nepreháňajte to s miešaním, niekoľko hrudiek v cestíčku je v poriadku.
- Cesto nalejte do pripravenej formy.
- V strednej mise premiešajte plátky jabĺk s dvoma lyžicami cukru, 1/2 lyžičkou škorice a jablčným octom.
- Dajte bokom.
- Na cesto naaranžujte plátky jabĺk.
- Jablká úplne posypte posýpkou.
- Koláč pečte 30 až 35 minút alebo pokiaľ nebude omrvinka dozlatista.
- Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Preneste na servírovací tanier alebo stojan.
- Nakrájajte a podávajte.
- Uchovávajte v zakrytej nádobe až 4 dni.
Koláče z jabĺk sú perfektné dezert po celý rok. Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami!