Tento ľahký jablkový koláč z lístkového cesta chutí rovnako úžasne ako vyzerá. Skvelý jesenný dezert pre celú rodinu!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- mrazené lístkové cesto
- 1 a ½ lyžice masla, studeného
- 2 jablká
- 1 lyžica práškového cukru
Na marhuľovú polevu (voliteľne):
- 2 lyžice marhuľového džemu
- 2 lyžičky vody
Na vaječnú zmes na potretie:
- 1 veľký vaječný žĺtok
- 1 lyžička vody
Na škoricový cukor:
- 2 lyžice cukru
- ¼ lyžičky škorice (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 200ºC.
- Studené maslo nakrájajte na malé kocky.
- Plát lístkového cesta nechajte na papieri na pečenie asi 15–20 minút rozmraziť a potom ho opatrne rozložte.
- Keď je cesto rozmrazené, vyvaľkajte ho pomocou valčeka.
- Pracujte rýchlo, kým je cesto ešte chladné.
- Ľahko prejdite ostrým nožom 2 cm od okrajov cesta dookola, aby ste vytvorili kôrku (neprerezávajte celé cesto).
- Cesto (okrem okrajov) po celom povrchu prepichajte vidličkou.
- Plát lístkového cesta spolu s papierom na pečenie preneste na vymastený plech.
- Do malej misky pridajte 2 lyžice marhuľového džemu a 1 lyžičku vody.
- Dobre premiešajte.
- V ďalšej malej miske zmiešajte vaječný žĺtok s 1 lyžičkou vody.
- Dobre spolu prešľahajte.
- V ďalšej malej miske zmiešajte 2 lyžice cukru a ¼ lyžičky škorice.
- Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na 3 mm hrubé plátky.
- Snažte sa mať plátky naukladané na seba, aby ste ich mohli ľahko rozložiť na lístkové cesto.
- Marhuľovú polevu rovnomerne rozotrite doprostred cesta.
- Na džem naaranžujte plátky jabĺk tak, aby sa mierne prekrývali a vejárovito ich rozprestrite.
- Posypte zmesou cukru a škorice.
- Okraje cesta potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Nakoniec na jablká položte kocky masla.
- Pečte pri 200ºC asi 22 až 25 minút, alebo pokiaľ nie je kôrka zlatisto hnedá.
- Preneste plech s koláčom na mriežku a pred krájaním nechajte aspoň 10 minút vychladnúť.
- Ak chcete, posypte vrch práškovým cukrom a/alebo podávajte s vanilkovou zmrzlinou.