Jablkový listový koláč

Jablkový listový koláč

Tento ľahký jablkový koláč z lístkového cesta chutí rovnako úžasne ako vyzerá. Skvelý jesenný dezert pre celú rodinu!

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • mrazené lístkové cesto
  • 1 a ½ lyžice masla, studeného
  • 2 jablká
  • 1 lyžica práškového cukru

Na marhuľovú polevu (voliteľne):

  • 2 lyžice marhuľového džemu
  • 2 lyžičky vody

Na vaječnú zmes na potretie:

  • 1 veľký vaječný žĺtok
  • 1 lyžička vody

Na škoricový cukor:

  • 2 lyžice cukru
  • ¼ lyžičky škorice (voliteľne)

Postup

  • Predhrejte rúru na 200ºC.
  • Studené maslo nakrájajte na malé kocky.
  • Plát lístkového cesta nechajte na papieri na pečenie asi 15–20 minút rozmraziť a potom ho opatrne rozložte.
  • Keď je cesto rozmrazené, vyvaľkajte ho pomocou valčeka.
  • Pracujte rýchlo, kým je cesto ešte chladné.
  • Ľahko prejdite ostrým nožom 2 cm od okrajov cesta dookola, aby ste vytvorili kôrku (neprerezávajte celé cesto).
  • Cesto (okrem okrajov) po celom povrchu prepichajte vidličkou.
  • Plát lístkového cesta spolu s papierom na pečenie preneste na vymastený plech.
  • Do malej misky pridajte 2 lyžice marhuľového džemu a 1 lyžičku vody.
  • Dobre premiešajte.
  • V ďalšej malej miske zmiešajte vaječný žĺtok s 1 lyžičkou vody.
  • Dobre spolu prešľahajte.
  • V ďalšej malej miske zmiešajte 2 lyžice cukru a ¼ lyžičky škorice.
  • Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na 3 mm hrubé plátky.
  • Snažte sa mať plátky naukladané na seba, aby ste ich mohli ľahko rozložiť na lístkové cesto.
  • Marhuľovú polevu rovnomerne rozotrite doprostred cesta.
  • Na džem naaranžujte plátky jabĺk tak, aby sa mierne prekrývali a vejárovito ich rozprestrite.
  • Posypte zmesou cukru a škorice.
  • Okraje cesta potrite rozšľahaným vajíčkom.
  • Nakoniec na jablká položte kocky masla.
  • Pečte pri 200ºC asi 22 až 25 minút, alebo pokiaľ nie je kôrka zlatisto hnedá.
  • Preneste plech s koláčom na mriežku a pred krájaním nechajte aspoň 10 minút vychladnúť.
  • Ak chcete, posypte vrch práškovým cukrom a/alebo podávajte s vanilkovou zmrzlinou.
Jablkový koláč z lístkového cesta nakrájaný na rezy na plechu.
www.justonecookbook.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.