Delikátny koláč s jablkami as domácou mriežkou pôsobí na prvý pohľad zložito, ale v skutočnosti je celkom jednoduchý. V kombinácii so slaným karamelom či vanilkovou zmrzlinou sa nebudete stačiť olizovať!
Ingrediencie
Na cesto:
- 2 šálky hladkej múky plus navyše na pomúčenie
- 1 lyžička práškového cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 200 g studeného masla na kocky
- 3 až 4 lyžice ľadovej vody
- smotany na šľahanie a cukor na posypanie, voliteľne
Na náplň:
- 7 až 8 jabĺk
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1 lyžička škorice
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
Postup
- Zmiešajte múku, cukor a soľ vo veľkej miske.
- Votrite prsty studenej kocky masla do múky tak, aby zmes pripomínala hrubú strúhanku s niekoľkými väčšími kúskami masla.
- Pridajte 3 lyžice ľadovej vody a vytvorte cesto.
- Bude mäkké a trochu mokré, takže v prípade potreby pridajte trochu múky.
- Pridajte 4. lyžicu vody, iba ak je to absolútne nevyhnutné.
- Z cesta vytvarujte guľu, položte ju na veľký kus fólie a vytvorte disk s hrúbkou 2 cm.
- Pevne zabaľte a nechajte 1 hodinu v chlade.
- Pred samotným pečením si pripravte pult alebo silikónovú podložku, ktorú posypte múkou.
- Rozbaľte vychladené cesto, odkrojte z neho dve tretiny a zvyšnú tretinu vložte späť do chladničky, z tej urobíte vrchnú krustu.
- Väčšiu časť cesta posypte trochou múky, znova z neho urobte disk a vyvaľkajte do zhruba 25 cm kruhu, o niečo väčšieho, než je veľkosť formy, ktorú použijete.
- Vyvaľkané cesto preložte na polovicu, potom na ďalšiu polovicu, aby malo štvorcový tvar.
- Zdvihnite ho, preložte do koláčovej formy o veľkosti 23 cm a rozložte ho tak, aby zakrylo dno a boky.
- Prebytočné cesto orežte a použite ho na tenšie časti cesta či zakrytie potrhaných miest.
- Formu dajte do chladničky.
- Olúpte a nakrájajte jablká bez jadrovníka.
- Vložte do veľkého miesta a potom posypte cukrom a korením.
- Dobre premiešajte, vyklopte do vychladenej formy a rovnomerne rozprestrite.
- Dajte znova do chladničky, zatiaľ čo si budete pripravovať mriežku.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Sformujte zvyšné cesto do gule, vytvarujte disk, posypte múkou a vylejte do kruhu veľkého cca 23 cm.
- Pomocou ostrého noža vyrežte rovnomerné, rovnako silné prúžky.
- Umiestnite ich jeden po druhom na jablká a zatlačte konce do okraja krusty, aby sa utesnili.
- Vytvorte mriežku.
- Mriežku a okraje koláča potrite trochou smotany rozmiešanej v troške vody alebo podľa potreby vajíčkom.
- Pre chrumkavosť a sladkosť posypte cukrom kryštál.
- Pečte 20 až 25 minút, kým cesto nie je krásne dozlatista.
- Hornú časť prikryte zľahka fóliou, znížte teplotu na 180 stupňov a pokračujte v pečení po dobu 15 až 20 minút, kým jablká nie sú mäkké tak, ako si prajete.
- Upečený koláč pred nakrájaním nechajte niekoľko minút odstáť.
- Podávajte teplé s vanilkovou zmrzlinou, čerstvou smotanou alebo slaným karamelom!