Jablkový mriežkový koláč

Jablkový mriežkový koláč

Delikátny koláč s jablkami as domácou mriežkou pôsobí na prvý pohľad zložito, ale v skutočnosti je celkom jednoduchý. V kombinácii so slaným karamelom či vanilkovou zmrzlinou sa nebudete stačiť olizovať!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 šálky hladkej múky plus navyše na pomúčenie
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 200 g studeného masla na kocky
  • 3 až 4 lyžice ľadovej vody
  • smotany na šľahanie a cukor na posypanie, voliteľne

Na náplň:

  • 7 až 8 jabĺk
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška

Postup

  1. Zmiešajte múku, cukor a soľ vo veľkej miske.
  2. Votrite prsty studenej kocky masla do múky tak, aby zmes pripomínala hrubú strúhanku s niekoľkými väčšími kúskami masla.
  3. Pridajte 3 lyžice ľadovej vody a vytvorte cesto.
  4. Bude mäkké a trochu mokré, takže v prípade potreby pridajte trochu múky.
  5. Pridajte 4. lyžicu vody, iba ak je to absolútne nevyhnutné.
  6. Z cesta vytvarujte guľu, položte ju na veľký kus fólie a vytvorte disk s hrúbkou 2 cm.
  7. Pevne zabaľte a nechajte 1 hodinu v chlade.
  8. Pred samotným pečením si pripravte pult alebo silikónovú podložku, ktorú posypte múkou.
  9. Rozbaľte vychladené cesto, odkrojte z neho dve tretiny a zvyšnú tretinu vložte späť do chladničky, z tej urobíte vrchnú krustu.
  10. Väčšiu časť cesta posypte trochou múky, znova z neho urobte disk a vyvaľkajte do zhruba 25 cm kruhu, o niečo väčšieho, než je veľkosť formy, ktorú použijete.
  11. Vyvaľkané cesto preložte na polovicu, potom na ďalšiu polovicu, aby malo štvorcový tvar.
  12. Zdvihnite ho, preložte do koláčovej formy o veľkosti 23 cm a rozložte ho tak, aby zakrylo dno a boky.
  13. Prebytočné cesto orežte a použite ho na tenšie časti cesta či zakrytie potrhaných miest.
  14. Formu dajte do chladničky.
  15. Olúpte a nakrájajte jablká bez jadrovníka.
  16. Vložte do veľkého miesta a potom posypte cukrom a korením.
  17. Dobre premiešajte, vyklopte do vychladenej formy a rovnomerne rozprestrite.
  18. Dajte znova do chladničky, zatiaľ čo si budete pripravovať mriežku.
  19. Predhrejte rúru na 200 °C.
  20. Sformujte zvyšné cesto do gule, vytvarujte disk, posypte múkou a vylejte do kruhu veľkého cca 23 cm.
  21. Pomocou ostrého noža vyrežte rovnomerné, rovnako silné prúžky.
  22. Umiestnite ich jeden po druhom na jablká a zatlačte konce do okraja krusty, aby sa utesnili.
  23. Vytvorte mriežku.
  24. Mriežku a okraje koláča potrite trochou smotany rozmiešanej v troške vody alebo podľa potreby vajíčkom.
  25. Pre chrumkavosť a sladkosť posypte cukrom kryštál.
  26. Pečte 20 až 25 minút, kým cesto nie je krásne dozlatista.
  27. Hornú časť prikryte zľahka fóliou, znížte teplotu na 180 stupňov a pokračujte v pečení po dobu 15 až 20 minút, kým jablká nie sú mäkké tak, ako si prajete.
  28. Upečený koláč pred nakrájaním nechajte niekoľko minút odstáť.
  29. Podávajte teplé s vanilkovou zmrzlinou, čerstvou smotanou alebo slaným karamelom!
Jablkový koláč s mriežkou v sklenenej forme s vedľa servírovanými kúskami koláča na tanierikoch s vidličkou.
www.thedessertedgirl.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.