Naháňa vás maškrtná? Ale nechcete do svojho tela dodávať len sladkosti plné cukru, nekvalitných surovín a boh vie čoho ešte?
Tieto recepty na pšeno guľôčky vášmu telu dodajú len to najlepšie. Obsahujú zdravé ingrediencie, sú plné energie a tým, že si ich vyrobíte doma, budete vždy vedieť čo jete!
Vezmite svoje zdravie do svojich vlastných rúk a nič nenechajte na náhodu, pretože zdravie máme len jedno a je dôležité ho podporovať.
Akým receptom začnete a podporíte svoju imunitu?
Naše recepty
Prečo pšeno zaradiť do jedálnička
Jáhly sú jednou z najstarších pestovaných obilnín na svete a po tisíce rokov sa pestuje v celej Afrike a juhovýchodnej Ázii.
Jáhly je možné použiť na výrobu chleba, piva, cereálií a ďalších pokrmov. Aj dnes je proso základnou potravinou po celom svete.
V skutočnosti si proso znova získava na popularite, pretože je univerzálny a ľahko sa pestuje. Zároveň poskytujú mnoho zdraviu prospešných benefitov, ktoré je určite užitočné zvážiť, pri ceste za zdravším ja.
Obsahuje niacín a betakarotén
Jáhly sú bohaté na látku zvanú niacín, ktorý pomáha telu zvládať biologické procesy, dôležité pre správnu funkciu tela. Niacín je tiež dôležitý pre zdravú kožu a funkciu orgánov. V skutočnosti je to taká dôležitá zlúčenina, že sa často pridáva do spracovaných potravín, aby ich obohatila.
Jáhly, najmä tmavšie odrody, sú tiež výborným zdrojom betakaroténu. Tento prírodný pigment pôsobí ako antioxidant a podporuje zdravie vašich očí.
Kontrolujte hladinu cukru v krvi
Jáhly majú nízky obsah jednoduchých sacharidov a vyšší obsah komplexných sacharidov, to znamená, že pšeno trávi dlhšie ako štandardná pšeničná múka. Čím pomáhajú k regulácii zvyšovania hladiny cukru v krvi po jedle. Preto je táto potravina ideálna pre ľudí s diabetom, pretože im umožňuje ľahšie kontrolovať hladinu cukru v krvi.
Podpora tráviaceho systému
Jáhly sú bohaté na vlákninu. Vláknina podporuje dobré baktérie vo vašom tráviacom systéme, čo podporuje vylučovanie a znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.
Ochrana zdravia srdca
Vláknina v pšenoch znižuje „zlý“ cholesterol v krvi. Vláknina sa vo vašom žalúdku zmení na gél a ten je schopný absorbovať cholesterol, čo umožňuje jeho bezpečné vylučovanie z vášho systému. Pravidelná konzumácia pšenov pomáha udržiavať vaše srdce zdravšie.
Vysoký obsah vitamínov a minerálov
Jáhly sú bohaté na draslík, ktorý podporuje zdravú funkciu obličiek a srdca. Draslík tiež podporuje zdravie centrálnej a periférnej nervovej sústavy, čo zlepšuje komunikáciu medzi mozgom a svalmi.
Ako pripraviť pšeno
Sušené pšeno možno variť ako kuskus alebo quinú. Mleté pšeno sú skvelou náhradou alebo doplnkom celozrnnej múky v pečive. Pufované pšeno možno konzumovať ako desiatu alebo použiť ako náhradu za pufovanú ryžu.