Tento grécky recept na jahňacie burger (Biftekia) je ako z iného sveta! Chutný, šťavnatý a osviežujúci zároveň! Grécke burgre sú prekladané fetou, cesnakom, kôprom, mätou, rímskou rascou a oreganom, grilované do šťavnatej dokonalosti a potom doplnené hummusom z pečenej červenej papriky (alebo vyskúšajte našu klasickú receptúru hummusu z cirzny ), sušenými rajčinami , rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, ktorú si nechcete nechať ujsť.
Čo budeme potrebovať
Na burger
- ½ malé červené cibule
- 60 g rozdrobené fety
- 2 vajcia
- 60 g strúhanky
- Lyžica citrónovej šťavy
- Lyžica balzamikového octu
- 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (alebo 2 lyžičky sušené)
- Lyžica mletého čerstvého kôpru
- Lyžica nasekanej čerstvej mäty
- Lyžica mletého čerstvého oregana (alebo 1 lyžička sušeného)
- 1 ½ lyžičky soli
- Lyžička údenej papriky
- Lyžička mletej rasce
- 1 kg mletého jahňacieho (alebo iného mletého mäsa – hovädzie, bravčové, kuracie alebo morčacie viď TIP)
Na prílohu
- 6 burgerových žemlí
- Hummus z pečenej červenej papriky
- Nakrájané sušené paradajky
- Baby rukola
- Tzatziki (inšpirujte sa receptami vyššie)
- Uhorka (nakrájaná na plátky)
- 4 paradajky (nakrájané na plátky)
- Nakladaná červená cibuľa
- Jalapenos
- Olivy
- Avokádo
- Artičoky
Postup
- Ako prvé si pripravíme recept na tzatziki podľa nášho postupu, aby sa mali čas vychladiť
- Cibuľu nahrubo nastrúhame do veľkej misy
- Potom pridáme všetky zostávajúce ingrediencie na burger placky, okrem mletého jahňacieho mäsa a dobre premiešame
- Nakoniec pridáme jahňacie mäso a rukami zmes premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Veľký plech vyložíme papierom na pečenie
- Mäsovú zmes rozdelíme na 6 rovnakých placiek
- Uprostred každej placky vytvoríme plytkú priehlbinu tak
- Placky zakryjeme plastovým obalom a dáme do chladničky aspoň na 30 minút
- Na prípravu hamburgerov na panvici si zahrejeme 2 lyžice rastlinného oleja vo veľkej panvici na strednú teplotu
- Postupne na rozpálenú panvicu pridávame placky a pečieme asi 4–6 minút z každej strany
- Mäsové placky vyberieme na tanier a prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ich 5 minút odpočívať
- Na prípravu placiek na grile si zahrejeme gril na 200 – 220 stupňov so zatvoreným vekom
- Po zahriatí gril vyčistíme a natrieme rastlinným olejom
- Pridáme placky a gril prikryjeme
- Varíme dohneda asi 3–5 minút
- Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečieme ďalších 3-5 minút
- Preložíme ich na tanier a prikryjeme fóliou a necháme 5 minút odpočívať
- Hamburgerové hrčky rozrežeme a potrieme zmäknutým maslom
- Položíme na gril alebo panvicu a opekáme asi minútu dozlatista
- Na zostavenie burgera začneme s vrstvou hummusu, množstvom nakrájaných sušených paradajok, rukolou, mäsovými plackami, domácou tzatziki omáčkou, paradajkami, uhorkami a nakladanou červenou cibuľkou
- Priklopíme a podávame
Čím môžeme jahňacie mäso nahradiť?
Mix mletého mäsa: Mleté mäso hovädzie a bravčové mäso v pomere 80:20 je optimálne pre dokonalú chuť, šťavnatosť a perfektnú textúru. Mletý mix je možné ľahko v každom obchode s mäsovými výrobkami. Čím je mäso čerstvejšie, tým bude biftekia krehkejšia a chutnejšia.
Mleté bravčové, morčacie, kuracie : Tieto typy mäsa sú chudšie ako jahňacie alebo hovädzie, takže do zmesi mletého mäsa možno budete chcieť pridať ďalšiu lyžicu olivového oleja, aby hamburgery neboli suché.