Jahňacie hamburger s uhorkovým dipom

Jahňacie hamburger s uhorkovým dipom

Tento grécky recept na jahňacie burger (Biftekia) je ako z iného sveta! Chutný, šťavnatý a osviežujúci zároveň! Grécke burgre sú prekladané fetou, cesnakom, kôprom, mätou, rímskou rascou a oreganom, grilované do šťavnatej dokonalosti a potom doplnené hummusom z pečenej červenej papriky (alebo vyskúšajte našu klasickú receptúru hummusu z cirzny ), sušenými rajčinami , rukolou a tzatziki. Je to šťavnatá, chuťová bomba, ktorú si nechcete nechať ujsť.

Čo budeme potrebovať

Na burger

  1. ½ malé červené cibule
  2. 60 g rozdrobené fety
  3. 2 vajcia
  4. 60 g strúhanky
  5. Lyžica citrónovej šťavy
  6. Lyžica balzamikového octu
  7. 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
  8. 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (alebo 2 lyžičky sušené)
  9. Lyžica mletého čerstvého kôpru
  10. Lyžica nasekanej čerstvej mäty
  11. Lyžica mletého čerstvého oregana (alebo 1 lyžička sušeného)
  12. 1 ½ lyžičky soli
  13. Lyžička údenej papriky
  14. Lyžička mletej rasce
  15. 1 kg mletého jahňacieho (alebo iného mletého mäsa – hovädzie, bravčové, kuracie alebo morčacie viď TIP)

Na prílohu

  1. 6 burgerových žemlí
  2. Hummus z pečenej červenej papriky
  3. Nakrájané sušené paradajky
  4. Baby rukola
  5. Tzatziki (inšpirujte sa receptami vyššie)
  6. Uhorka (nakrájaná na plátky)
  7. 4 paradajky (nakrájané na plátky)
  8. Nakladaná červená cibuľa
  9. Jalapenos
  10. Olivy
  11. Avokádo
  12. Artičoky

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme recept na tzatziki podľa nášho postupu, aby sa mali čas vychladiť
  2. Cibuľu nahrubo nastrúhame do veľkej misy
  3. Potom pridáme všetky zostávajúce ingrediencie na burger placky, okrem mletého jahňacieho mäsa a dobre premiešame
  4. Nakoniec pridáme jahňacie mäso a rukami zmes premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  5. Veľký plech vyložíme papierom na pečenie
  6. Mäsovú zmes rozdelíme na 6 rovnakých placiek
  7. Uprostred každej placky vytvoríme plytkú priehlbinu tak
  8. Placky zakryjeme plastovým obalom a dáme do chladničky aspoň na 30 minút
  9. Na prípravu hamburgerov na panvici si zahrejeme 2 lyžice rastlinného oleja vo veľkej panvici na strednú teplotu
  10. Postupne na rozpálenú panvicu pridávame placky a pečieme asi 4–6 minút z každej strany
  11. Mäsové placky vyberieme na tanier a prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ich 5 minút odpočívať
  12. Na prípravu placiek na grile si zahrejeme gril na 200 – 220 stupňov so zatvoreným vekom
  13. Po zahriatí gril vyčistíme a natrieme rastlinným olejom
  14. Pridáme placky a gril prikryjeme
  15. Varíme dohneda asi 3–5 minút
  16. Hamburgery otočíme, gril zakryjeme a pečieme ďalších 3-5 minút
  17. Preložíme ich na tanier a prikryjeme fóliou a necháme 5 minút odpočívať
  18. Hamburgerové hrčky rozrežeme a potrieme zmäknutým maslom
  19. Položíme na gril alebo panvicu a opekáme asi minútu dozlatista
  20. Na zostavenie burgera začneme s vrstvou hummusu, množstvom nakrájaných sušených paradajok, rukolou, mäsovými plackami, domácou tzatziki omáčkou, paradajkami, uhorkami a nakladanou červenou cibuľkou
  21. Priklopíme a podávame

Čím môžeme jahňacie mäso nahradiť?
Mix mletého mäsa: Mleté mäso hovädzie a bravčové mäso v pomere 80:20 je optimálne pre dokonalú chuť, šťavnatosť a perfektnú textúru. Mletý mix je možné ľahko v každom obchode s mäsovými výrobkami. Čím je mäso čerstvejšie, tým bude biftekia krehkejšia a chutnejšia.

Mleté bravčové, morčacie, kuracie : Tieto typy mäsa sú chudšie ako jahňacie alebo hovädzie, takže do zmesi mletého mäsa možno budete chcieť pridať ďalšiu lyžicu olivového oleja, aby hamburgery neboli suché.

Šťavnatý burger z jahňacieho mäsa s gréckymi prísadami a gréckou jogurtovou omáčkou.
Zdroj: jocooks.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.