Pripravte si túto veľkolepú maslovú tortu s mascarpone krémom prevoňaným pomarančom a čerstvými jahodami. Prekvapivo je aj ľahký na prípravu a vaša rodina aj hostia ho budú milovať!
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 240 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 110 g masla, zmäknutého
- 200 g krupicového cukru
- 2 veľké vajcia, izbové teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 170 g kyslej smotany
Na náplň:
- 450 g smotany na šľahanie
- 200 g krupicového cukru
- 1 balenie stužovača šľahačky
- 340 g mascarpone
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica strúhanej pomarančovej kôry
- 2 lyžice pomarančového likéru (voliteľne)
- 900 g jahôd zbavených listov
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte tukom 23 cm tortovú pružinovú formu.
- V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- Vo veľkej mise šľahajte maslo a cukor, kým vám nezvnikne svetlá a nadýchaná zmes.
- Jedno po druhom zašľahajte vajcia; po pridaní druhého vajca zastavte a oškrabte steny a dno misky a krátko premiešajte, aby sa začlenili všetky lepkavé zvyšky.
- Vmiešajte vanilkový extrakt.
- Do cesta pridávajte suché ingrediencie striedavo s kyslou smotanou a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto rozotrite do pripravenej formy a stierkou alebo nožom zarovnajte povrch.
- Tortu pečte 40 až 45 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Vyberte tortu z rúry a nechajte 10 minút chladnúť.
- Prejdite tenkou čepeľou okolo okrajov, aby ste ho uvoľnili zo strán, potom odopnite formu a vyberte tortu.
- Presuňte ho na mriežku, aby úplne vychladol.
- Šľahajte hustú smotanu, kým sa vám nevytvoria mäkké vrcholy.
- Zmiešajte 70 g cukru so stužovačom šľahačky a pridajte do smotany.
- Šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Odoberte 1 a 1/2 šálky šľahačky a dajte bokom na ozdobenie vršku.
- V samostatnej miske vyšľahajte mascarpone so zvyšným cukrom, vanilkovým extraktom, pomarančovou kôrou a likérom do hladka.
- Do mascarpone zmesi vmiešajte šľahačku.
- Zúbkovaným nožom rozrežte tortu vodorovne na polovicu.
- Odstráňte hornú polovicu a dajte ju stranou.
- Vráťte spodnú polovicu na dno formy.
- Nasaďte na tortu boky formy a uzavrite okolo torty.
- Jahody nakrájajte zvisle na polovice a položte ich na tortu tak, aby sa rezné strany dotýkali stien formy.
- Stred torty naplňte celými jahodami a vršky zrežte tak, aby boli kratšie ako boky formy.
- Na jahody rozotrite náplň.
- Poklepte formou o pracovnú plochut, tým vyplníte prípadné medzery.
- Priklopte tortu hornou vrstvou, reznou stranou dole.
- Vršok torty potrite odloženú.
- V prípade potreby ozdobte ďalšími jahodami.
- Ihneď podávajte!
Vyskúšajte aj naše ďalšie najsladšie jahodové recepty ! Chcete knedle, koláče, buchty alebo sirup? Inšpirujte sa.