Skúsiť môžete túto nahú tortu s mascarpone a jahodami. Recept zvládne aj úplný začiatočník, tak hor sa do toho!
Ingrediencie na korpus
- 240 g hladkej múky
- 250 g krupicového cukru
- 6 ks vajec
- 3 lyžice oleja
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Ingrediencie na náplň
- 500 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 4 lyžice práškového cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- jahodová marmeláda
- jahody + na ozdobu
Postup
- Najprv si rozohrejte rúru na 180 °C.
- Do dvoch misiek oddeľte bielky od žĺtkov zvlášť. Bielky vyšľahajte so štipkou soli asi dve minúty. Po dvoch minútach prišľahajte krupicový cukor, zvýšte otáčky a vyšľahajte do tuha. Môže to trvať aj 10-15 minút, aby mal sneh naozaj dobrú konzistenciu.
- V druhej mise vyšľahajte žĺtky s olejom a vanilkovým extraktom, potom ich vareškou zapracujte do pripraveného snehu.
- Do zmesi preosejte múku s kypriacim práškom a stierkou poriadne zmiešajte.
- Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a vzniknuté cesto dovnútra nalejte. Dajte piecť asi na 40 minút, ale skúste špajľou, či je korpus hotový. Nechajte ho potom úplne vychladnúť.
- Pomocou tenkého noža orežte tortu po obvode, aby ste korpus vybrali z formy von. Potom korpus rozdeľte buď nožom, alebo pomocou nite na 3 rovnaké diely.
- V mise si zmiešajte mascarpone s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom. Vo vedľajšej mise vyšľahajte smotanu do tuha a potom ju zmiešajte so zmesou mascarpone.
- Prvý plát korpusu namažte jahodovou marmeládou a potom naneste vrstvu krému. Na krém položte na plátky pokrájané jahody.
- Druhý plát pomažte krémom a tou pomazanou stranou položte na vrstvu jahôd na prvom pláte korpusu. Druhú stranu potom pomažte opäť marmeládou, potom krémom a opäť pokladte jahody.
- Posledný plát opäť pomažte krémom, tou stranou priklopte na vrstvu jahôd na predchádzajúcom pláte korpusu. Takto máte tortu zostavenú.
- Zvyšným krémom obmažte boky torty, potom vrch torty a dajte chladiť do chladničky aspoň na hodinu, aby krém pekne stuhol.
- Hotovú tortu potom ozdobte čerstvými jahodami podľa vašej fantázie a máte hotovo.
Upečte si tiež niektorý z našich jednoduchých, ale tak skvelých receptov na torty v slaných aj sladkých variantoch !