Nadýchaná šľahačka a výborný taliansky syr spolu krásne harmonicky ladia a vaše chuťové poháriky budú jasať. Sladké jahody skvele doplnia a zintenzívnia celú chuť tortičky.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 150 g hladkej múky
- 130 g práškového cukru
- Lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- 60 g masla (zmäknutého)
- Lyžička vanilkového extraktu
- 120 ml plnotučného mlieka
- Vajcia
- 2 lyžice oleja
Na jahody
- 340 g nakrájaných jahôd
- 20 g jahodového džemu
- Lyžička cukru kryštál
Na šľahačku
- 240 ml smotany na šľahanie
- 4 lyžice práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- Citrónová šťava
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Okraje tortovej formy vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
- Do väčšej misy si preosejeme múku, cukor, prášok do pečiva a soľ
- Pridáme maslo, vanilku a polovicu mlieka
- Všetko spolu mixujeme
- Vedľa si spolu prešľaháme zvyšné mlieko, vajcia a olej
- Túto zmes potom postupne prilievame do väčšej misy s múkou
- Všetko spolu zmixujeme, aby vzniklo hladké a jednoliate cesto
- Cesto nalejeme do formy a pečieme približne 20 – 22 minút
- Po vybratí z rúry ho necháme 10 minút odpočinúť vo forme a potom ho vyberieme a položíme na mriežku, aby úplne vychladol
- Na jahodovú náplň zmiešame dohromady nakrájané jahody, džem a 2 lyžice cukru
- Necháme ich odležať v chladničke, aby jahody pustili trochu šťavy
- Smotanu si spoločne s cukrom a vanilkou vyšľaháme do hustej konzistencie
- Ďalej zmiešame mascarpone s 2 lyžicami cukru a citrónovú šťavu
- Vychladnutý korpus položíme na tácku a rozrežeme ho na dva rovnako veľké kusy
- Tie premažeme mascarponovým krémom, naukladáme 100 g jahôd a spojíme dohromady
- Na vrch korpusu navrstvíme šľahačku, ktorú rovnomerne rozotrieme do strán
- A rozložíme zvyšné jahody
- Tortu sa môže podávať ihneď, alebo ju nechajte aspoň 4 hodiny odležať v chladničke
Krém pre tento recept nemusí nutne byť čokoládový, pozrite sa na tieto tipy na krémy a polevy a vyskúšajte túto tortu tak trochu inak.