Máte radi koláče s posýpkou? Je jedným z najobľúbenejších jahodových dezertov. Inšpirujte sa týmto netradičným receptom.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 250 gramov hladkej múky
- 150 gramov práškového cukru
- 150 gramov masla
- štipka vanilky, citrónovej kôry, škorice a mletého klinčeka
- 10 gramov kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vajce
Náplň:
- 3 hrnčeky nakrájané rebarbory
- 2 hrnčeky nakrájaných jahôd
- ⅔ hrnčeka cukru krupica
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
Drobenka:
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ hrnčeka hnedého cukru
- ½ hrnčeka studeného masla nakrájaného na kúsky
Postup prípravy:
- Maslo s cukrom utrite, potom pridajte preosiatu múku, vajcia, korenie a prášok do pečiva.
- Všetko uhneťte v pevné cesto, ktoré vložte do chladničky aspoň na pol hodiny.
- Odpočaté cesto rozvaľkajte a opatrne preneste do formy na koláč – môžete si pomôcť prstami, kedy cesto do formy ešte natlačíte a vytvarujete okraje.
- V hrnci zmiešajte nakrájanú rebarboru, jahody, cukor a kukuričný škrob – dobre premiešajte.
- Zmes pomaly priveďte do varu a varte do doby, než zmes začne hustnúť.
- Potom jahodovú zmes vlejte na pripravené cesto vo forme.
- V malej miske zmiešajte múku a hnedý cukor.
- Pridajte maslo a vytvorte zo zmesi posýpku, ktorú zasypte jahodovou náplň.
- Pečte pri teplote 190 stupňov asi 45-50 minút – treba koláč strážiť.