Týmto receptom svojich hostí jednoducho ohromíte! Recept je zvláštny nielen svojou chuťou, ale aj svojim vzhľadom, pretože sa jahody na ňom nádherne lesknú.
Ingrediencie
Cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 7 lyžíc cukru kryštál
- štipka prášku do pečiva
- 5 lyžíc vychladeného masla
- 2 lyžice Hery
- 1 vajce (rozšľahané) s 1 lyžičkou vody
Náplň:
- 230 g mliečnej čokolády (nasekané)
- 1 šálka plnotučnej smotany
- 1 lyžička vanilky
- 450 g zrelých jahôd (nakrájaných na plátky)
- ½ šálky želé z červených ríbezlí (zakúpite v potravinách, na internete alebo si môžete vytvoriť domáce želé)
Postup
- Najprv si pripravte koláčový korpus.
- Všetky suroviny na cesto, okrem vajcia, zmiešajte, pomocou prstov, vo veľkej mise. Mala by vám vzniknúť sypká drobenka.
- Do zmesi pridajte, s vodou rozšľahané, vajcia a vytvorte hladké cesto.
- Dôkladne premačkajte, aby došlo k spojeniu všetkých surovín.
- Z cesta utvorte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte chladiť na niekoľko hodín do chladničky.
- Odležané cesto následne rozvaľkajte na kruh a vložte ho do formy na koláč s priemerom cca 22–25 cm. Nezabudnite vopred formu vymazať trochou masla!
- Cesto vo forme rozprestrite tak, aby bolo zdvihnuté okolo okrajov.
- Pečte v rúre, vyhriatej na 190 °C, asi 15 minút, kým korpus nezezlátne a okraje sa nezačnú ľahko oddeľovať od stien.
- Hotový korpus nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ čo korpus chladne, pripravte si náplň.
- Nasekanú čokoládu vložte do žiaruvzdornej misky. Prilejte smotanu a priveďte do varu. Varte, kým sa čokoláda neroztopí a nespojí sa smotanou. Hotovú čokoládu odstavte a nechajte chvíľu odpočívať.
- Do čokoládovej zmesi následne pridajte vanilku a vlejte na korpus. Nechajte čokoládu tuhnúť.
- Asi hodinu alebo dve pred podávaním, ozdobte dezert čerstvými jahodami.
- Želé rozpustite v mikrovlnnej rúre a rozšľahajte do hladka. Nechajte ho chladiť asi 10 minút a potom ním, pomocou štetca, pomažte každú jahodu, aby sa krásne leskla.
- Kým nebudete koláč podávať, nechajte ho chladiť.