Tento krásny koláč dokonale kombinuje čerstvé jahody so zemitým cestom z ľanovej, ovsenej a mandľovej múky. Skvele sa hodí napríklad k vašej rannej káve.
Čo budete potrebovať
Na koláč:
- 2 a 1/2 šálok čerstvých jahôd alebo 2 šálky mrazených jahôd, rozmrazených
- 3/4 šálky plus 1 lyžica cukru
- 1 šálka ovsenej múky
- 1/2 šálky ľanovej múky
- 3/4 šálky blanšírovanej mandľovej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 1 lyžička mandľového extraktu
Na posýpku:
- 1/4 šálky masla izbovej teploty
- 1/4 šálky cukru
- 1/2 šálky blanšírovanej mandľovej múky
- 2 lyžice ovsenej múky
- 1/2 šálky nastrúhaných mandlí
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a vymažte tortovú formu tukom.
- Jahody nakrájajte na cca 0,6 cm kúsky a pridajte do misky spolu s 1 lyžicou cukru.
- Premiešajte a dajte bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte ovsenú múku, ľanovú múku, blanšírovanú mandľovú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
- V samostatnej nádobe rozšľahajte zvyšnú ¾ šálky cukru, vajcia, maslo a mandľový extrakt.
- Pridajte maslovú zmes do múčnej zmesi a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte jahody.
- Zmes dajte do tortovej formy a pomocou navlhčenej špachtle rozotrite do rovnomernej vrstvy.
- Pripravte si posýpku.
- Miešajte maslo, cukor a mandľovú múku, kým vám nevznikne konzistencia mokrého piesku.
- Vmiešajte mandle a potom posýpku rovnomerne rozložte na koláč.
- Pečte 40 minút, kým nie sú okraje zlatisto hnedé a pevné.
- Pred vybratím z formy nechajte 30 minút vychladnúť.
- Hore formy položte veľký plech a opatrne preklopte.
- Teraz je koláč hore nohami, takže ho opäť opatrne preklopte na iný plech alebo papier na pečenie.
- Pred krájaním nechajte ďalších 20 minút vychladnúť.
- Nechajte si chutiť!
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie minitrúb , kde vám prezradíme, akú by sme vám najviac odporučili, a ktorú naopak nie!