Jahodový koláč s ricottovým krémom

Jahodový koláč s ricottovým krémom

Sladká dotyčnica na záver v podobe sladkých jahôd a krémovej ricotty. Pozor, tento recept je vysoko návykový a hrozí nebezpečenstvo, že ho budete piecť už stále.

Čo budeme potrebovať

Na kruste

  1. 400 g hladkej múky
  2. 55 g práškového cukru
  3. 250 g masla (chladeného)
  4. 3 žĺtky
  5. Vajcia
  6. 2 lyžičky jablčného octu
  7. Trstinový cukor

Na náplň

  1. 300 g ricotty
  2. 2 vajcia
  3. 370 g jahodovej marmelády
  4. 2 lyžice rozmarínu
  5. 250 g jahôd (rozpolených)
  6. Lyžica kukuričnej múky
  7. Lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Na kruste zmiešame cukor, štipku soli a maslo
  2. Všetko spoločne všetko prehniteme a cesto by malo pripomínať posýpku
  3. Pridáme žĺtky a ocot
  4. Pomaly začneme zmes miešať a postupne pridávame 100 ml ľadovej vody
  5. Cesto miesime, kým nie je hladké
  6. Potom ho rozdelíme na 2 rovnako veľké diely a zabalíme ho do potravinárskej fólie
  7. Umiestnime ho do chladničky a chladíme 2 hodiny
  8. Každý kus cesta potom rozvaľkáme na ľahko pomúčenej ploche
  9. Jeden plát cesta využijeme na základ pre koláč do tortovej formy
  10. Druhý plát cesta nakrájame na rôzne široké prúžky
  11. Na náplň si rozšľaháme v mise ricottu a vajcia
  12. Vo vedľajšej mise zmiešame marmeládu, bylinky, jahody, kukuričnú múku a vanilku
  13. Zmes spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  14. Na základný korpus rozotrieme ricottovú náplň, na ktorú navrstvíme zmes marmelády a byliniek
  15. Prúžky z druhej časti cesta na vrch poskladáme do mriežky
  16. Konce jednotlivých prúžkov, pritlačíme k okrajom, aby sa utesnili
  17. Prebytočné cesto okrájame
  18. Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme na 30 minút do chladničky
  19. Medzitým si predhrejeme na 200 stupňov rúru
  20. Takto koláč pečieme asi 20 minút, kým nie je jeho krusta svetlo zlatá
  21. Potom znížime teplotu a pečieme ďalších 30-40 minút, kým koláč úplne nezezlátne
Jahodový koláč so syrovou náplňou a chrumkavou krustou.
Zdroj: thekitchn.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.