Sladká dotyčnica na záver v podobe sladkých jahôd a krémovej ricotty. Pozor, tento recept je vysoko návykový a hrozí nebezpečenstvo, že ho budete piecť už stále.
Čo budeme potrebovať
Na kruste
- 400 g hladkej múky
- 55 g práškového cukru
- 250 g masla (chladeného)
- 3 žĺtky
- Vajcia
- 2 lyžičky jablčného octu
- Trstinový cukor
Na náplň
- 300 g ricotty
- 2 vajcia
- 370 g jahodovej marmelády
- 2 lyžice rozmarínu
- 250 g jahôd (rozpolených)
- Lyžica kukuričnej múky
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Na kruste zmiešame cukor, štipku soli a maslo
- Všetko spoločne všetko prehniteme a cesto by malo pripomínať posýpku
- Pridáme žĺtky a ocot
- Pomaly začneme zmes miešať a postupne pridávame 100 ml ľadovej vody
- Cesto miesime, kým nie je hladké
- Potom ho rozdelíme na 2 rovnako veľké diely a zabalíme ho do potravinárskej fólie
- Umiestnime ho do chladničky a chladíme 2 hodiny
- Každý kus cesta potom rozvaľkáme na ľahko pomúčenej ploche
- Jeden plát cesta využijeme na základ pre koláč do tortovej formy
- Druhý plát cesta nakrájame na rôzne široké prúžky
- Na náplň si rozšľaháme v mise ricottu a vajcia
- Vo vedľajšej mise zmiešame marmeládu, bylinky, jahody, kukuričnú múku a vanilku
- Zmes spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Na základný korpus rozotrieme ricottovú náplň, na ktorú navrstvíme zmes marmelády a byliniek
- Prúžky z druhej časti cesta na vrch poskladáme do mriežky
- Konce jednotlivých prúžkov, pritlačíme k okrajom, aby sa utesnili
- Prebytočné cesto okrájame
- Cesto potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme na 30 minút do chladničky
- Medzitým si predhrejeme na 200 stupňov rúru
- Takto koláč pečieme asi 20 minút, kým nie je jeho krusta svetlo zlatá
- Potom znížime teplotu a pečieme ďalších 30-40 minút, kým koláč úplne nezezlátne