Jahodový koláč so škoricovou posýpkou a polevou

Jahodový koláč so škoricovou posýpkou a polevou

Nádherný jahodový koláč z hnedého masla s posýpkou a jahodovou polevou je dokonale vláčny a urobíte s ním veľkú parádu. Najlepší spôsob, ako spotrebovať v lete čerstvé jahody!

Čo budete potrebovať

  • 1 a 1/2 šálky nakrájaných čerstvých jahôd

Na posýpku:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/3 šálky masla, rozpusteného

Na mokré prísady:

  • ½ šálky masla
  • ½ šálky vanilkového gréckeho jogurtu
  • ¼ šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • ½ šálky javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky mandľového extraktu

Na suché prísady:

  • 1 a ¾ šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli

Na polevu:

  • 1 lyžica masla, rozpusteného
  • 1/4 šálky práškového cukru
  • ¼ šálky lyofilizovaných jahôd
  • 1-2 lyžice mlieka

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Postriekajte 23 cm tortovú pružinovú formu olejom v spreji (vrátane strán).
  • V strednej mise zmiešajte múku, trstinový cukor, škoricu a soľ.
  • Pridajte rozpustené maslo a miešajte vidličkou, kým sa nezačne tvarovať omrvinka, ktorá bude pripomínať hrudky mokrého piesku.
  • Možno ju budete musieť vytvarovať rukami.
  • Zakryte misu potravinárskou fóliou a vložte do chladničky.
  • Pridajte 1/2 šálky masla do veľkého hrnca alebo panvice a dajte na stredný plameň.
  • Maslo sa začne rozpúšťať, praskať a nakoniec aj peniť.
  • Neustále miešajte.
  • Po pár minútach začne maslo hnednúť a na dne hrnca sa sfarbí do zlatisto jantárovej farby.
  • Pokračujte v miešaní a odstavte z ohňa, akonáhle maslo začne získavať hnedú jantárovú farbu.
  • Preneste hnedé maslo do veľkej mixovacej nádoby a nechajte 10 minút vychladnúť.
  • Akonáhle maslo vychladne, pridajte do misy zostávajúce mokré ingrediencie.
  • Šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • V samostatnej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  • Pridajte suché prísady k mokrým a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Nepremiešajte.
  • Do cesta vložte nakrájané jahody.
  • Nalejte polovicu cesta do pripravenej formy a rozotrite stierkou.
  • Cesto potrieme polovicou mrveničky.
  • Potom naplňte zvyšným cestom, ktoré jemne rozotrite po omrvinke a potom znovu potrite zvyšnou posýpkou.
  • Pečte 45–55 minút, alebo kým špáradlo vložené do koláča nevyjde čisté s niekoľkými omrvinkami.
  • Nechajte koláč 30 minút vychladnúť.
  • Lyofilizované jahody pridajte do mixéra a mixujte, kým nezískate jemný prášok.
  • V malej miske zmiešajte rozpustené maslo, práškový cukor, prášok z jahôd a mlieko.
  • Začnite s trochou mlieka, aby ste polevu zriedili, s vedomím, že v prípade potreby môžete vždy pridať ďalšie.
  • Koláč pokvapkajte tam a späť polevou.
  • Nakrájajte na 12 kúskov.
  • Uchovávajte zakryté pri izbovej teplote po dobu 1-2 dní, potom preneste do chladničky až na 1 týždeň.
Jahodový koláč z hnedého masla s posýpkou a jahodovou polevou na tanierikoch s vidličkami.
www.ambitiouskitchen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.