Jahodový mascarpone tortu

Jahodový mascarpone tortu

Milovníkom jahôd tento recept nesmie utiecť. Torta plnená varenými jahodami v sladkom sirupe, je niečo čo musíte skúsiť za každú cenu. Najlepšie na tom všetkom je, že jahody sa dajú nahradiť akýmikoľvek bobuľami. Pokiaľ teda kopete za tím malín, hurá do toho!

Na korpus

  1. 280 g hladkej múky
  2. Lyžička prášku do pečiva
  3. Lyžička jedlej sódy
  4. ½ lyžičky soli
  5. 115 g masla (zmäknutého)
  6. 200 g cukru kryštál
  7. Lyžička vanilkového extraktu
  8. ½ lyžičky mandľového extraktu
  9. 2 vajcia
  10. 240 ml cmar
  11. Citrón
  12. Lyžička trstinového cukru

Na sirup

  1. 50 g cukru kryštál
  2. 60 ml vody
  3. Lyžica smotany na varenie

Na náplň

  1. 700 g čerstvých jahôd
  2. 50 g cukru kryštál
  3. 100 ml smotany na varenie

Na krém

  1. 50 g cukru kryštál
  2. 60 ml kyslej smotany
  3. 340 g mascarpone
  4. 340 ml smotany na šľahanie
  5. 60 g práškového cukru

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  2. Tortovú formu vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
  3. Do väčšej misy si preosejeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
  4. Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili
  5. Vo vedľajšej mise si zmiešame maslo, cukor kryštál a šľaháme
  6. Pridáme vanilkový a mandľový extrakt a znova premiešame
  7. Postupne pridávame vajcia a každé dobre zašľaháme
  8. Keď sú vajcia zašľahané, začneme prilievať cmar a citrónovú kôru
  9. Po kúskoch začneme prisypávať suché ingrediencie
  10. Keď sa ingrediencie spoja v jednoliate cesto, to potom vylejeme do tortovej formy
  11. Posypeme trstinovým cukrom a dáme do rúry
  12. Korpus pečieme 35 – 40 minút
  13. Korpus vyberieme z rúry a 20 minút ho necháme chladnúť vo forme, až potom ho preložíme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť.
  14. Medzitým si pripravíme sirup
  15. V hrnci zmiešame vodu a cukor
  16. Túto zmes zahrievame, kým sa cukor nerozpustí
  17. Zložíme z platne a zamiešame 1 lyžicu smotany
  18. Na krém zmiešame obe smotany, mascarpone a práškový cukor
  19. Krém vyšľaháme od tuhej konzistencie
  20. Keď je korpus vychladnutý, vodorovne ho rozrežeme na dve rovnaké časti
  21. Obe vnútorné časti torty potrieme sirupom
  22. Spodnú časť potrieme ⅔ krému a položíme druhú polovicu korpusu
  23. Zvyšný krém navrstvíme na vrch torty, tak aby sa mohli naaranžovať jahody a šťava z jahôd
  24. V hrnci si rozpustíme cukor v smotane, potom zmes privedieme do varu
  25. Hrniec zložíme z platne a vhodíme jahody
  26. Tie jemne v zmesi zamiešame, aby sa obalili
  27. Jahody necháme na 15 minút vychladnúť
  28. Potom jahody spoločne so šťavou navrstvíme na tortu a ozdobíme

Ak neviete čo s prebytkom jahôd a jahodové dezerty už vám lezú aj ušami. Môžete si ich zavariť a uchovať na ďalší rok. Vyskúšajte jeden z týchto osvedčených postupov na zaváranie jahôd a uchovajte ich chuť.

Krémom naplnená jahodová torta.
Zdroj: barleyandsage.com

Najlepšie je si nugátový krém a korpusy pripraviť deň vopred, získajú tak extra vláčnosť.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.