Milovníkom jahôd tento recept nesmie utiecť. Torta plnená varenými jahodami v sladkom sirupe, je niečo čo musíte skúsiť za každú cenu. Najlepšie na tom všetkom je, že jahody sa dajú nahradiť akýmikoľvek bobuľami. Pokiaľ teda kopete za tím malín, hurá do toho!
Na korpus
- 280 g hladkej múky
- Lyžička prášku do pečiva
- Lyžička jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 115 g masla (zmäknutého)
- 200 g cukru kryštál
- Lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 2 vajcia
- 240 ml cmar
- Citrón
- Lyžička trstinového cukru
Na sirup
- 50 g cukru kryštál
- 60 ml vody
- Lyžica smotany na varenie
Na náplň
- 700 g čerstvých jahôd
- 50 g cukru kryštál
- 100 ml smotany na varenie
Na krém
- 50 g cukru kryštál
- 60 ml kyslej smotany
- 340 g mascarpone
- 340 ml smotany na šľahanie
- 60 g práškového cukru
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Tortovú formu vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
- Do väčšej misy si preosejeme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie spojili
- Vo vedľajšej mise si zmiešame maslo, cukor kryštál a šľaháme
- Pridáme vanilkový a mandľový extrakt a znova premiešame
- Postupne pridávame vajcia a každé dobre zašľaháme
- Keď sú vajcia zašľahané, začneme prilievať cmar a citrónovú kôru
- Po kúskoch začneme prisypávať suché ingrediencie
- Keď sa ingrediencie spoja v jednoliate cesto, to potom vylejeme do tortovej formy
- Posypeme trstinovým cukrom a dáme do rúry
- Korpus pečieme 35 – 40 minút
- Korpus vyberieme z rúry a 20 minút ho necháme chladnúť vo forme, až potom ho preložíme na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme sirup
- V hrnci zmiešame vodu a cukor
- Túto zmes zahrievame, kým sa cukor nerozpustí
- Zložíme z platne a zamiešame 1 lyžicu smotany
- Na krém zmiešame obe smotany, mascarpone a práškový cukor
- Krém vyšľaháme od tuhej konzistencie
- Keď je korpus vychladnutý, vodorovne ho rozrežeme na dve rovnaké časti
- Obe vnútorné časti torty potrieme sirupom
- Spodnú časť potrieme ⅔ krému a položíme druhú polovicu korpusu
- Zvyšný krém navrstvíme na vrch torty, tak aby sa mohli naaranžovať jahody a šťava z jahôd
- V hrnci si rozpustíme cukor v smotane, potom zmes privedieme do varu
- Hrniec zložíme z platne a vhodíme jahody
- Tie jemne v zmesi zamiešame, aby sa obalili
- Jahody necháme na 15 minút vychladnúť
- Potom jahody spoločne so šťavou navrstvíme na tortu a ozdobíme
Ak neviete čo s prebytkom jahôd a jahodové dezerty už vám lezú aj ušami. Môžete si ich zavariť a uchovať na ďalší rok. Vyskúšajte jeden z týchto osvedčených postupov na zaváranie jahôd a uchovajte ich chuť.
Najlepšie je si nugátový krém a korpusy pripraviť deň vopred, získajú tak extra vláčnosť.