Jahodový posýpkový koláč

Jahodový posýpkový koláč

Ľahký a vlhký koláč s vanilkovým maslom, čerstvými jahodami a chrumkavou posýpkou je perfektným dezertom, ktorý sa skvele hodí k popoludňajšiemu čaju alebo káve.

Ingrediencie

  • 400 g jahôd

Na posýpku:

  • 2/3 šálky hladkej múky
  • 5 lyžíc studeného masla
  • 1/4 šálky trstinového cukru

Na koláč:

  • 1/2 šálky mäkkého masla
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 3 vajcia, izbové teploty
  • 150 ml silnej smotany
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Postup

  1. Jahody umyte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Dajte bokom., natrháme a nakrájame na malé kocky.
  3. Pripravte si posýpku.
  4. Múku a trstinový cukor dajte do misy a premiešajte.
  5. Pridajte studené maslo, nakrájané na malé kocky.
  6. Pomocou prstov vytvorte malé omrvinky trením a zapracovaním masla do suchých surovín.
  7. Odložte bokom.
  8. Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
  9. Tortovú formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a okraje zľahka namažte.
  10. Dajte zmäknuté maslo a trstinový cukor do veľkej nádoby (alebo do misky stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom).
  11. Ručným mixérom vyšľahajte maslo s cukrom, asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude zmes svetlá a nezväčší svoj objem.
  12. Po jednom pridajte vajcia, pomaly ich primiešavajte.
  13. Pridajte smotanu a vanilkový extrakt a premiešajte.
  14. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ.
  15. Premiešajte na najnižšiu rýchlosť a prestaňte miešať, akonáhle sa všetko spojí.
  16. Nalejte maslové koláčové cesto do formy.
  17. V prípade potreby ho rozotrite pomocou zadnej časti lyžice alebo malej špachtle.
  18. Navrch dajte jahodové kocky a potom prikryte posýpkou.
  19. Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ špička noža (alebo špajle) vloženého doprostred koláča nevyjde čistá.
  20. Pred vybratím z formy nechajte úplne vychladnúť.
Koláč s jahodami a posýpkou pokrájaný na doske.
www.abakingjourney.com

Pozrite sa tiež na našich 5 božských receptov na koláč s rebarborou . Zdravý, kysnutý aj s tvarohom!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.