Pripravte si tento neodolateľný múčnik v akúkoľvek ročnú dobu. Dnes totiž jahody zoženiete aj v zime.
Sú jednoduché a zvládne ich preto úplne každý.
Predstavme si tie najlepšie recepty na jahodové rezy, na ktorých si všetci pochutnajú!
Naše recepty
Zostali vám jahody? Čo s nimi? Skúste jednoduché návody a recepty na zaváranie alebo si pripravte vynikajúcu smoothie z jahôd!
Jahody a ich antioxidačný účinok
Jahody, respektíve ich dužina obsahuje skoro 90% vody a sú veľmi bohaté na vlákninu. Ich červená farba je utváraná anthokyanmi, čo sú červené farbivá a patria medzi prírodné antioxidanty, ktoré náš organizmus chránia pred stresom.
Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C. Denná odporúčaná dávka je splnená už po 150g jahôd. Sú tiež zdrojom vitamínov A, K, E, ďalej draslíka a mangánu.
Vďaka tomu, že jahody dokážu neutralizovať účinky voľných radikálov, sú prostriedkom v prevencii proti arterioskléróze, ktorá spôsobuje ukladanie cholesterolu v stenách artérií a ich postupné zužovanie.
Toto blahodárne ovocie vďaka svojmu alkalizujúcemu účinku podporuje aj vylučovanie kyseliny močovej a tak je odporúčané pri chorobe dni a dnovej artritíde.
Vďaka bohatému obsahu rastlinnej vlákniny napomáhajú pohybu stolice naprieč črevami. Sú teda vhodné pri hemoroidoch, ťažkosťami s tekutinami v bruchu a chorobách pečene.
Pozor však musíte dať na to, že sa rýchlo kazia a preto s ich konzumáciou príliš neotáľajte. Čerstvejšie vydržia v chladničke.