Jamkové pečivo je na Vianoce veľmi obľúbené. Použiť sa dá pokojne jeden a ten istý recept na koláčiky, len náplne môžete meniť.
Vyskúšajte jamkové koláčiky s karamelom. Nemusíte používať karamelové salko . Recepty máme aj na karamel bez salka (viď nižšie).
INGREDIENCIA NA KOLÁČKY
- 2/3 hrnčeka nesoleného maslo izbovej teploty
- 1/2 hrnčeka cukru
- 2 veľké vajcia (použijete iba žĺtky)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lyžičky hladkej múky
INGREDIENCIA NA KARAMEL
- 1/3 hrnčeka hnedého cukru
- 1/4 hrnčeka nesoleného masla
- 2 polievkové lyžice smotany na šľahanie
POSTUP
- Zmiešajte 2/3 hrnčeka masla, cukor, žĺtky a vanilkový extrakt. Rozmixujte ingrediencie tak, aby sa dokonale spojili.
- Pridajte múku a mixujte suroviny tak, aby vzniklo cesto. Potom ho dajte na 1 hodinu vychladnúť do chladničky, aby stuhlo.
- Rozohrejte si rúru na 180 °C.
- Z cesta robte guličky a za pomocou druhého konca varešky do nich urobte jamku.
- Jamkové koláčiky potom pečte zhruba 7 až 10 minút.
- Zmiešajte si hnedý cukor a maslo v malom hrnci. Varte zmes na miernom ohni za stáleho miešania, kým ju neprivediete do varu.
- Akonáhle karamel privediete do varu, ešte ho minútu miešajte.
- Hrniec následne odstavte a zamiešajte do karamelu šľahačku.
- Akonáhle karamel trochu ochladne, dávajte ho do jamkových koláčikov.