Ako premeniť chuť silného zeleninového vývaru na polievku s chuťou morských plodov? Zverte ju do rúk krevetám. Krevety s kyslosťou limetky, troškou štipľavej srirachi a hromadou čerstvej zeleniny chutia naozaj skvele.
Ingrediencie:
Na polievku:
- 250 g čerstvých kreviet (môžu byť aj mrazené)
- 1 lyžica sezamového oleja
- 3 lyžice čerstvo pokrájané šalotky
- 120-180 g portobello šampiňónov
- 1 liter kvalitného zeleninového vývaru
- 120 g ramien rezancov
- ½ lyžičky sójovej omáčky
- 2 lyžice srirachy
- 2-3 lyžice nadrobno pokrájané čerstvé jarné cibuľky
- 1 limetka
- soľ
Na ozdobu (podľa výberu):
- sezamové semienka
- čili vločky
- sriracha
- jalapeño papričky (pokrájané na kolieska)
- čerstvý špenát
- kapusta
- varené vajcia
Postup:
- Ak používate mrazené krevety, rozmrazte ich. Môžete použiť aj s chvostom, táto krusta dodá vývaru skvelú chuť morských plodov.
- Na strednom ohni rozohrejte olej a orestujte na ňom šalotku a šampiňóny nakrájané na plátky.
- Dajte šampiňóny s šalotkou stranou a do hrnca nalejte vývar. Priveďte ho do varu a uvarte v ňom rezance podľa pokynov. Krátko pred uvarením rezancov pridajte do vývaru sójovú omáčku, srirachu a krevety.
- Vmiešajte šťavu z polovice limetky a dochuťte podľa potreby.
- Vývar aj s rezancami rozlejte do misiek.
- Ozdobte polievku štvrtkami limetky, zelenou cibuľkou, sezamovými semienkami a ďalšími ozdobami podľa chuti.