Pokiaľ sa z nejakého dôvodu vyhýbate mliečnym výrobkom, tak táto polievka sa dá pripraviť aj bez šľahačky. Jej chuť bude rovnako lahodná!
Ingrediencie:
- 4 šálky čerstvých mladých žihľav
- 1/2 šálky šalotky
- 1/2 šálky zeleru
- 2-3 zemiaky
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 2 šálky vody
- 1 a 1/2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 3 PL šľahačky
- 1 PL olivového oleja
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička masla
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci priveďte do varu osolenú vodu.
- Vhoďte doň žihľavy a blanšírujte ich po dobu približne 2 minút.
- Potom žihľavy preneste z vriacej vody do misky s ľadovou vodou.
- Odrežte zo žihľavy silnejšie stonky.
- V hrnci zohrejte olivový olej a orestujte na ňom nakrájanú šalotku a zeler, približne 5 minút.
- Pridajte do hrnca nakrájané zemiaky, kurací vývar, bobkový list a tymián.
- Priveďte do varu a varte približne 5 minút.
- Žihľavy pokrájajte a pridajte ich tiež do hrnca.
- Zalejte všetko dvoma šálkami vody a varte všetko na miernom ohni za občasného miešania približne 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Vyberte z hrnca bobkový list a zmes pomocou ponorného mixéra rozmixujte dohladka.
- Pridajte citrónovú šťavu, šľahačku a dochuťte soľou a korením.
Žihľavová polievka sa servíruje posypaná čiernym korením a ozdobená vetvičkami mäty.
Zo žihľavy nemusíte vždy pripravovať len polievku, do jedálnička je možné ju zakomponovať aj inak. Pozrite sa na naše ďalšie recepty zo žihľavy !