Jarná žihľavová polievka

Jarná žihľavová polievka

Pokiaľ sa z nejakého dôvodu vyhýbate mliečnym výrobkom, tak táto polievka sa dá pripraviť aj bez šľahačky. Jej chuť bude rovnako lahodná!

Ingrediencie:

  • 4 šálky čerstvých mladých žihľav
  • 1/2 šálky šalotky
  • 1/2 šálky zeleru
  • 2-3 zemiaky
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 a 1/2 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 PL šľahačky
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 bobkový list
  • 1 čajová lyžička masla
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V hrnci priveďte do varu osolenú vodu.
  2. Vhoďte doň žihľavy a blanšírujte ich po dobu približne 2 minút.
  3. Potom žihľavy preneste z vriacej vody do misky s ľadovou vodou.
  4. Odrežte zo žihľavy silnejšie stonky.
  5. V hrnci zohrejte olivový olej a orestujte na ňom nakrájanú šalotku a zeler, približne 5 minút.
  6. Pridajte do hrnca nakrájané zemiaky, kurací vývar, bobkový list a tymián.
  7. Priveďte do varu a varte približne 5 minút.
  8. Žihľavy pokrájajte a pridajte ich tiež do hrnca.
  9. Zalejte všetko dvoma šálkami vody a varte všetko na miernom ohni za občasného miešania približne 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
  10. Vyberte z hrnca bobkový list a zmes pomocou ponorného mixéra rozmixujte dohladka.
  11. Pridajte citrónovú šťavu, šľahačku a dochuťte soľou a korením.

Žihľavová polievka sa servíruje posypaná čiernym korením a ozdobená vetvičkami mäty.

Polievka pripravená z čerstvých žihľavy ozdobená mätou
zdroj: simplyrecipes.com

Zo žihľavy nemusíte vždy pripravovať len polievku, do jedálnička je možné ju zakomponovať aj inak. Pozrite sa na naše ďalšie recepty zo žihľavy !

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.