Svieži a zdravý šalát zo špargle, nových zemiakov, cukrového hrášku, reďkoviek, nakladanej jarnej cibuľky, preliaty domácou horčičnou zálievkou, sa skvele hodí ako vynikajúca príloha napríklad k mäsu alebo ho môžete servírovať len tak ako zdravú večeru.
Ingrediencie
- 900 g nových zemiakov
- 450 g špargle
- 110 g zelených fazuliek alebo cukrového hrášku
- 4 malé až stredné reďkovky, nakrájané na tenké plátky
Na nakladanú jarnú cibuľku:
- 3 jarné cibuľky (asi 170 g)
- 1/4 šálky bieleho vínneho octu
- 1/4 šálky vody
- 1 polievková lyžica soli
- 1 a 1/2 lyžičky cukru
Na horčičnú zálievku:
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 polievkové lyžice hrubozrnnej horčice
- 2 lyžičky hladké dijonskej horčice
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Vložte zemiaky do hrnca a zalejte ich vodou.
- Priveďte do varu a varte asi 15 minút, alebo kým špička noža ľahko neprepichne zemiaka.
- Zemiaky sceďte a nechajte vychladnúť, kým nebudú mať takmer izbovú teplotu.
- Medzitým si naložte jarnú cibuľku.
- Na dne malé nádoby s vekom šľahajte ocot, vodu, soľ a cukor, kým sa soľ a cukor nerozpustia.
- Nakrájajte cibuľku a svetlejšie zelené časti nadrobno a ponorte ich do octovej zmesi.
- Zakryte a vložte do chladničky, kým ich nebudete pripravení použiť (ideálne minimálne na hodinu, najlepšie cez noc).
- Odložte si nevyužité zelené časti cibuľky.
- Naplňte kastról osolenou vodou a priveďte ju do varu.
- Pripravte si veľkú misu s ľadom a vodou.
- Zo špargle odrežte tuhé konce.
- Akonáhle sa voda varí, pridajte špargľu.
- O minútu neskôr pridajte cukrový hrášok alebo zelené fazuľky.
- O dve minúty neskôr zlejte oboje dohromady a potom ich vložte do ľadového kúpeľa, kým nevychladnú.
- Zeleninu sceďte a rozložte na utierku, aby absorbovala prebytočnú vodu.
- Nakrájajte špargľu a cukrový hrášok na cca 1,3 cm kúsky a vložte ich do veľkej misy.
- Zemiaky nakrájajte na stredne veľké kúsky a pridajte ich do misy.
- Reďkovky nakrájajte na čo najtenšie plátky.
- Pokiaľ sú obzvlášť veľké, môžete ich najprv pozdĺžne rozštvrtiť.
- Časť odloženej zelenej časti jarných cibuliek nakrájajte na tenké plátky (nie je nutné použiť všetky, pretože by cibuľová chuť mohla prebiť ostatné chute) a pridajte ich do misy.
- Keď ste pripravení šalát podávať, hodinu alebo dve vopred prešľahajte ingrediencie na dresing a pridajte ich k zelenine podľa chuti.
- Vmiešajte toľko nakladanej jarnej cibuľky, koľko chcete, zvyšok si nechajte na iné využitie.
- Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
- Užite si to!
Máme pre vás aj ďalšie recepty na jednoduché a zdravé zálievky , ktoré privedú vaše šaláty k dokonalosti!