Jarný šalát z nových zemiakov

Jarný šalát z nových zemiakov

Svieži a zdravý šalát zo špargle, nových zemiakov, cukrového hrášku, reďkoviek, nakladanej jarnej cibuľky, preliaty domácou horčičnou zálievkou, sa skvele hodí ako vynikajúca príloha napríklad k mäsu alebo ho môžete servírovať len tak ako zdravú večeru.

Ingrediencie

  • 900 g nových zemiakov
  • 450 g špargle
  • 110 g zelených fazuliek alebo cukrového hrášku
  • 4 malé až stredné reďkovky, nakrájané na tenké plátky

Na nakladanú jarnú cibuľku:

  • 3 jarné cibuľky (asi 170 g)
  • 1/4 šálky bieleho vínneho octu
  • 1/4 šálky vody
  • 1 polievková lyžica soli
  • 1 a 1/2 lyžičky cukru

Na horčičnú zálievku:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice hrubozrnnej horčice
  • 2 lyžičky hladké dijonskej horčice
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Vložte zemiaky do hrnca a zalejte ich vodou.
  2. Priveďte do varu a varte asi 15 minút, alebo kým špička noža ľahko neprepichne zemiaka.
  3. Zemiaky sceďte a nechajte vychladnúť, kým nebudú mať takmer izbovú teplotu.
  4. Medzitým si naložte jarnú cibuľku.
  5. Na dne malé nádoby s vekom šľahajte ocot, vodu, soľ a cukor, kým sa soľ a cukor nerozpustia.
  6. Nakrájajte cibuľku a svetlejšie zelené časti nadrobno a ponorte ich do octovej zmesi.
  7. Zakryte a vložte do chladničky, kým ich nebudete pripravení použiť (ideálne minimálne na hodinu, najlepšie cez noc).
  8. Odložte si nevyužité zelené časti cibuľky.
  9. Naplňte kastról osolenou vodou a priveďte ju do varu.
  10. Pripravte si veľkú misu s ľadom a vodou.
  11. Zo špargle odrežte tuhé konce.
  12. Akonáhle sa voda varí, pridajte špargľu.
  13. O minútu neskôr pridajte cukrový hrášok alebo zelené fazuľky.
  14. O dve minúty neskôr zlejte oboje dohromady a potom ich vložte do ľadového kúpeľa, kým nevychladnú.
  15. Zeleninu sceďte a rozložte na utierku, aby absorbovala prebytočnú vodu.
  16. Nakrájajte špargľu a cukrový hrášok na cca 1,3 cm kúsky a vložte ich do veľkej misy.
  17. Zemiaky nakrájajte na stredne veľké kúsky a pridajte ich do misy.
  18. Reďkovky nakrájajte na čo najtenšie plátky.
  19. Pokiaľ sú obzvlášť veľké, môžete ich najprv pozdĺžne rozštvrtiť.
  20. Časť odloženej zelenej časti jarných cibuliek nakrájajte na tenké plátky (nie je nutné použiť všetky, pretože by cibuľová chuť mohla prebiť ostatné chute) a pridajte ich do misy.
  21. Keď ste pripravení šalát podávať, hodinu alebo dve vopred prešľahajte ingrediencie na dresing a pridajte ich k zelenine podľa chuti.
  22. Vmiešajte toľko nakladanej jarnej cibuľky, koľko chcete, zvyšok si nechajte na iné využitie.
  23. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.
  24. Užite si to!
Svieži a zdravý šalát zo špargle, zemiakov, cukrového hrášku, reďkoviek, nakladané jarné cibuľky, preliaty domácou horčičnou zálievkou, servírovaný v miske s vedľa položenou vareškou.
www.smittenkitchen.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na jednoduché a zdravé zálievky , ktoré privedú vaše šaláty k dokonalosti!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.