Túto tortu môžete podávať ako pohostenie vo všedný deň, ale môžete s ňou urobiť radosť tiež napríklad na narodeninovej oslave.
Ingrediencie
Malinová náplň:
- ¼ šálky cukru
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
- 2 čajové lyžičky vody
- 2 šálky malín
Cesto na tortu:
- 1 a ¾ šálky múky
- 2 šálky cukru
- ¾ šálky nesladeného kakaa
- 2 a ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soli
- 1 šálka mlieka
- ½ šálky rastlinného oleja
- 1,5 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 2 veľké vajcia
- 1 šálka horúcej vody
Čokoládová poleva:
- 1,5 šálky nesoleného masla (v izbovej teplote)
- 1 balenie čokolády (nadrvené na drobné kúsky)
- 5 polievkových lyžíc kakaového prášku
- 6 šálky práškového cukru
- ½ čajovej lyžičky soli
- 10–12 polievkových lyžíc plnotučnej smotany na šľahanie
Postup
Malinová náplň:
- V panvici zmiešajte cukor, kukuričný škrob a vodu. Premiešajte a zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte maliny a premiešajte.
- Varte, kým nezačnú maliny mäknúť. Pomocou varešky potom maliny roztlačte.
- Odstráňte z tepla a miešajte. Náplň by mala, asi po 5 minútach, začať hustnúť. Hotovú zmes nalejte do misky a nechajte vychladnúť.
Čokoládová poleva:
- Maslo dajte do misy a, pomocou mixéra, ho vyšľahajte do hladka.
- Pridajte rozpustenú čokoládu a miešajte, kým sa všetko neprepojí.
- Pridajte kakaový prášok, polovicu cukru, soľ a smotanu. Všetko znova poriadne zamiešajte.
- Pridajte zvyšný cukor a poriadne premiešajte.
Cesto na tortu:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na tortu. Pokiaľ nemáte formu s nepriľnavým povrchom, vyložte ju papierom na pečenie.
- Do misy dajte múku, cukor, kakao, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ. Premiešajte a dajte bokom.
- Do inej misy vlejte mlieko, rastlinný olej, vanilkový extrakt a vajcia. Premiešajte.
- Mokré prísady pridajte k suchým a miešajte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja.
- Za stáleho miešania začnite pomaly pridávať horúcu vodu. Môžete použiť hnetač.
- Hotové cesto rozprestrite do formy a pečte po dobu 22–25 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 2–3 minúty chladnúť. Potom vyklopte na chladiaci rošt.
- Teraz na cesto nalejte malinovú náplň a zalejte ju čokoládovou polevou. Ak si urobíte viac cesta, môžete ho s malinovou náplňou vrstviť.
- Pokiaľ vás táto jednoduchá torta zaujala a chceli by ste ju občas obmeniť, môžete si pripraviť aj iné druhy poliev .
Máte radi maliny? Potom môžete vyskúšať aj recept na nákyp s malinami a tvarohom .