Mrkva, tekvica a sladké zemiaky tvoria skvelú kombináciu pre zdravú a dokonale farebnú pochúťku, ktorá je ideálna pre chladné dni. Neváhajte omrknúť aj recepty na tekvicovú buchtu , tá poslúži ako skvelý zákusok po polievke a hlavnom chode.
Ingrediencie:
- 2 a 1/2 hrnčeka lúpanej maslovej tekvice nakrájanej na kocky
- 1 olúpaný veľký sladký zemiakov nakrájaný na kocky
- 3 stredné mrkvy nakrájané na plátky
- 1/4 hrnčeka koncentrátu pomarančovej šťavy
- 3 hrnčeky odtučneného mlieka
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany so zníženým obsahom tuku
- 2 lyžice jemne nasekané pažítky
- 1 lyžica opražených sezamových semienok
Postup:
- Tekvicu, sladké zemiaky aj mrkvu vložíme do parného koša, ktorý zavesíme vo veľkom hrnci naplnenom minimálne 1 litrom vody.
- Privedieme do varu, zaklopíme pokrievkou a varíme 12 – 16 minút v pare, aby bola zelenina mäkká.
- Potom odstavíme a necháme zhruba 10 minút odpočinúť, aby nebola zelenina taká horúca.
- Preložíme do nádoby kuchynského robota, prilejeme koncentrát pomarančovej šťavy a zapneme na strednú rýchlosť.
- Mixujeme, kým nie je zmes pekne hladká.
- Prelejeme do veľkého hrnca, vmiešame mlieko, soľ, korenie a na miernom ohni varíme tak dlho, až sa zmes prehreje. To trvá cca 5 – 7 minút. Strážime, aby sa polievka zbytočne dlho nevarila
- Rozdelíme na porcie a do každej z nich dáme 1 a 1/2 lyžičky kyslej smotany, 1 lyžičku pažítky a 1/2 lyžičky sezamových semienok.